Budite strpljivi, Hitnu pomoć čekat ćemo još duže?!

Broj Hitne pomoći 94, unatoč protivljenju struke, do kraja veljače trebao bi biti zamijenjen brojem 112.

26.1.2011.
9:05
VOYO logo

Naime, Državna uprava za zaštitu i spašavanje ovu je promjenu svojim područnim uredima najavila e-mailom, a da pritom o tome nisu obavijestili gradski Ured za zdravstvo i ravnateljstvo Hitne pomoći.

Prosvjed struke

Osim što je za ovaj potez, tvrdi dr. Slobodanka Keleuva, ravnateljica zagrebačke Hitne pomoći, ministar zdravstva Darko Milinović izdao tek načelnu suglasnost, DUZS se oglušio na prosvjede struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preusmjeravanjem poziva na broj 112 Hitna će do unesrećenih stizati čak četiri minute kasnije", upozorila je dr. Keleuva. Naime, pozivom na 112 pacijent na telefon dobije operatera, koji nije medicinske struke, i daje mu podatke, a tek potom operater poziv konferencijskom vezom preusmjeri Hitnoj pomoći.

"Tek tada liječnik stupa u kontakt s pacijentom te ponovno prikuplja medicinske podatke i šalje vozilo s liječničkim timom do unesrećenog", objašnjava ravnateljica Hitne. Dodaje i da konferencijska veza krši pravo pacijenta na privatan razgovor s liječnikom, a u Hitnoj ne vide ni broj s kojeg je poziv upućen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mogli su obavijestiti'

"Operateri na 112 nisu 'stručnjaci za sve' pa je zato policija i uspjela zadržati svoj broj 192", naglasila je dr. Keleuva.

Da je promjena broja 94 loša upozorava i predsjednik Odbora za zdravstvo dr. Dragan Korolija Marinić, koji kaže da je to još jedna od političkih odluka koje će se, poput one o zabrani rada nedjeljom, brzo ukinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspješnost Hitne pomoći mjeri se u minutama (EU standard dolaska na mjesto nesreće je 10 minuta), a ne u satima, pa minute znače razliku između života i smrti", naglasio je dr. Korolija. Iz Gradskog ureda za zdravstvo u DUZS su poslali zahtjev da se zagrebačkoj hitnoj ostavi broj 194.

"Mogli su nas barem obavijestiti što namjeravaju", poručio je pročelnik dr. Zvonimir Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz DUZS naglašavaju da je preusmjeravanje poziva s broja 94 na 112 u skladu s odlukom Europske komisije iz 1991. te da se puni telefonski brojevi stanica za Hitnu medicinsku pomoć neće ukidati.

Vezani članci:

arti-201007150048006 arti-201011160402006 arti-201009060612006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo