BRUXELLES ŽELI DA PIJEMO VIŠE VODE IZ SLAVINA: / Europska komisija predložila izmjenu pravila o kvaliteti vode za piće

Image
Foto: Thinkstock
2.2.2018.
14:47
Thinkstock
VOYO logo

Bruxelles želi da pijemo više vode iz slavina. Zato je Europska komisija jučer predložila izmjenu pravila o kvaliteti vode za piće kojima bi se, ako budu prihvaćena, od država članica Europske unije tražilo da poboljšaju pristup pitkoj vodi za sve građane. To obuhvaća mogućnost konzumacije vode i iz slavina na ulicama ili, primjerice, u restoranima.

Osigurati pristup pitkoj vodi ranjivim skupinama

Među mjerama je i pokretanje javnih kampanja kako bi se građane informiralo o kvaliteti takve vode, te poticanje javnih zgrada da omoguće pristup tekućoj pitkoj vodi. Osim toga, zemlje članice morale bi poboljšati pristup pitkoj vodi posebno za ranjive i marginalizirane skupine u društvu, koje trenutno imaju otežan pristup vodi za piće, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju potpredsjednika Komisije Jyrkija Katainena, nova pravila motivirat će ljude da više koriste vodi iz slavine. "Ovim se prijedlogom olakšava prijelaz na kružno gospodarstvo pomažući državama članicama da upravljaju vodom za piće na resursno učinkovit način. Time se podrazumijeva smanjenje potrošnje energije i nepotrebnog gubitka vode. Zahvaljujući povećanoj transparentnosti time će se osnažiti i potrošači te će ih se potaknuti na održivije odluke, primjerice na uporabu vode iz slavine", izjavio je Katainen.

Nove tvari na popisu kriterija za sigurnost vode

Kako se navodi u priopćenju Komisije, ažuriranim pravilima trebala bi se poboljšati i kvaliteta i sigurnost vode dodavanjem novih tvari na popis kriterija za određivanje sigurnosti vode. Izmjene dosadašnjih pravila građanima omogućuju da preko interneta pristupe informacijama o kvaliteti vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Komisiji računaju i na manju potrošnju vode u bocama što će, procjenjuju, "pomoći kućanstvima u Europi uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje", a istovremeno smanjiti plastični otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo