'Idući tjedni su ključni' / Brojke ponovno rastu, a najgore je na jugu Hrvatske. Šefica dalmatinskog ZJZ-a poručila da su građani neodgovorni!

Svaki treći zaraženi s juga je Hrvatske

10.3.2021.
18:28
VOYO logo

Nakon toliko željenog prividnog normalnog s više od 900 novozaraženih ponovno je Stožer posegnuo za izrazom: "Idući tjedni su ključni!" Već smo i zaboravili na tu rečenicu, ali upozorenje stiže zbog porasta od čak 25 posto novozaraženih u odnosu na tjedan prije.

Svaki treći zaraženi s juga je Hrvatske. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 22 % pozitivnih u odnosnu na broj testiranih, 13 je novih slučajeva u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin vrlo jasno je odgovorila na pitanje ponašaju li se građani neodgovorno: "Pa ja bih to tako rekla. Možda će zvučati preoštro i nekome se neće sviđati, ali ja ne vidim drugog razloga zašto se kod nas povećava broj novooboljelih. Ja se bojim da će doći i do dalmatinskog soja. Sve je moguće, virus mutira". 

Raste broj zaraženih i u Primorsko-goranskoj županiji

U Hrvatskoj nema dalmatinskog soja, ali ima 130 slučajeva britanskog i 115 češkog. Raste broj zaraženih i u Primorsko-goranskoj županiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinutost je na prvom mjestu, ali terase nisu problem, nego odgovornost pojedinaca", kazala je Riječanka Anka Silov

"Kad se oni koji bi nama trebali biti uzor ne pridržavaju mjera, zašto se trebamo pridržavati mi?", pita se Đosi Cetina-Romih iz Rijeke. "Korzo je krcat, ali to je otvoreno distanca, kafići su isto krcati, tu isto može biti problema. Ali ja mislim da je najveći problem što smo mi privatno neozbiljni", kaže Riječanin Miro Dežulović

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bliže se imunitetu krda? /

Dobre vijesti iz zemlje koja je prvak u cijepljenju: 'Kod 600 djece koja su primila dozu, nismo vidjeli veće nuspojave'

Image
Bliže se imunitetu krda? /

Dobre vijesti iz zemlje koja je prvak u cijepljenju: 'Kod 600 djece koja su primila dozu, nismo vidjeli veće nuspojave'

Rezultati serološkog istraživanja

Nema žarišta, riječ je o opuštanju i većim obiteljskim druženjima. Hrvatski zavod za javno zdravstvo napravio je serološka istraživanja na gotovo 1500 ljudi.

"25% osoba u Hrvatskoj je došlo u kontakt s virusom, a negdje oko 20% ili nešto manje od 20% ima neutralizacijska antitijela. Skupa s cijepljenjem bi mi to ljeta mogli sasvim sigurno doseći više do 50% imunih osoba u Hrvatskoj", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da će se do kraja ožujka cijepiti 20 % populacije. I dalje je Hrvatska na začelju kada govorimo o broju cijepljenih bar jednom dozom na 100 stanovnika. Lošije su samo Latvija i Bugarska. Primjerice, Grčka i Portugal su dva puta bolje.

"Oni su naručili puno više cjepiva koje je prvo registrirano – Pfizerovo i Modernino cjepivo, a mi najviše AstraZence koja je zadnja registrirana. Ja sam sasvim siguran da ćemo mi vrlo brzo sustići, a možda i prestići neke od tih zemalja", objašnjava Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući tjedni su ključni

Da su iduća dva tjedna ključna, slušamo točno godinu dana. "Tada nismo mogli znati koliko je još tjedana i mjeseci  borbe s epidemijom pred nama. I sada mogu reći da su tjedni pred nama ključni jer epidemija i dalje prijeti", kazao je HDZ-ov ministar zdravstva Vili Beroš. 

Pokazuje to i najveći broj zaraženih od polovine siječnja. Preminule su 4 osobe, ali je broj zaraženih 25 % veći u odnosu na tjedan prije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo