u MORH-u /

Britanski ministar obrane i Banožić razgovarali su o stanju u Ukrajini: 'Jako smo zabrinuti zbog cijele situacije'

Britanija trenutno pojačava svoju spremnost za raspoređivanje svojih vojnika po istočnim saveznicima NATO-a u slučaju moguće ruske invazije na Ukrajinu

1.2.2022.
10:55
VOYO logo

Britanski ministar obrane Ben Wallace stigao je u radni posjet Hrvatskoj. Sastao se s hrvatskim ministrom obrane Mariom Banožićem.

Sastali su se oko 9.30 sati u MORH-u. Wallacea će kasnije u Banskim dvorima primiti i premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija trenutno pojačava svoju spremnost za raspoređivanje svojih vojnika po istočnim saveznicima NATO-a u slučaju moguće ruske invazije na Ukrajinu.

Image
Zbog stavova o ukrajini /

Ukrajina se priprema na invaziju, dok britanski ministar obrane stiže u Hrvatsku: Sastati se neće samo s Milanovićem

Image
Zbog stavova o ukrajini /

Ukrajina se priprema na invaziju, dok britanski ministar obrane stiže u Hrvatsku: Sastati se neće samo s Milanovićem

Ministar Banožić i ministar Wallace razgovarali su o trenutnoj situaciji u Ukrajini te mogućoj invaziji Rusije, potvrdio je hrvatski ministar obrane. Isto tako pričali su i o budućim potencijalnim pristupanjima drugih istočnih europskih država u NATO savez i Europsku uniju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo saveznik Republici Hrvatskoj te se zahvalio ministru Wallaceu i državi općenito za dobre odnose i pomoć u području obrane. Kazao je kako su dvojica ministra razgovarali i o jačaju bilateralnih odnosa između Velike Britanije i Hrvatske.

Što se tiče stanja u jugoistočnoj Europi, ponajviše Ukrajini, ministri su se složili da je situacija jako zabrinjavajuća te se nadaju da neće doći do eskalacije. 

"U potpunosti razumijemo što se događa u Ukrajini jer smo država koja se u ne tako davnoj prošlosti borila za svoju samostalnost i branila svoj teritorij. Znamo što bi eskalacija značila ne samo za Ukrajinu već i za cijelu Europu", rekao je Banožić.

"Bilo mi je iznimno zadovoljstvo potpisati sporazum o strateškom partnerstvu Hrvatske i Velike Britanije koji će dodatno osnažiti naše odnose", izjavio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ben Wallace je kazao kako mu je drago što se trenutno nalazi u Hrvatskoj poslovno jer je svoj prošlogodišnji kratki odmor od četiri dana proveo upravo u Hrvatskoj, na Korčuli.

Zahvalio se ministru Banožiću te dodao "prošlo je previše vremena od posljednjeg posjeta bilo kojeg britanskog ministra obrane". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, Europska Unija, NATO i Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruju da Ukrajina treba biti suverena država te da se treba učiniti sve kako bi se deeskalirale napetosti između Rusije i Ukrajine. Wallace je naglasio kako se mora osigurati i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

"Više toga možemo učiniti zajedno i  u zajedničkim vježbama i razgovorima", zaključio je britanski ministar.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo