BRITANSKI MAGAZIN O PREDSJEDNICI: / Hoće li njezin majčinski zagrljaj rehabilitirati Modrića zbog svjedočenja na suđenju Mamiću?

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Grabar Kitarović vjerojatno računa i na to da će navijači,

18.7.2018.
13:15
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Britanski časopis za politiku i ekonomiju Prospect osvrnuo se jučer u podužem tekstu na pojavljivanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji istaknuvši kako postoji širi i složeniji kontekst bodrenja reprezentacije u njenom doadašnjem predsjedničkom mandatu.

"Grabar Kitarović je fascinirala svjetske medije svojim entuzijazmom i navijanjem na finalu Svjetskog kupa. U VIP-loži bila je odjevena u hrvatski dres s crveno-bijelim kvadratićima, u svlačionici je poslije utakmica slavila zajedno s igračima, a na ceremoniji dodjele medalja i proglašenja pobjednika kisnula je na travnjaku stadiona Lužnjiki. Viralne fotografije prikazale su je svijetu u neformalnom, ljudski toplom izdanju u kakvom gledatelji diljem svijeta nisu navikli viđati političare", naglašava se u uvodu u kojemu se podsjeća i na dosadašnju političku karijeru Kolinde Grabar Kitarović od ministrice vanjskih poslova, veleposlanice u SAD, pomoćnice glavnog tajnika NATO-a do predsjednice RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODUŠEVLJENJE KOLINDINIM NAVIJANJEM NE JENJAVA: /

Poseban video posvetio joj i Svjetski gospodarski forum, pogledalo ga je milijun ljudi

Image
ODUŠEVLJENJE KOLINDINIM NAVIJANJEM NE JENJAVA: /

Poseban video posvetio joj i Svjetski gospodarski forum, pogledalo ga je milijun ljudi

Čvrsta veza nogometa i nacionalizma

Autorica teksta Catherine Baker s katedre za povijest na Sveučilištu u Hullu piše, međutim, kako njezina populistička politika u Hrvatskoj, ali i korupcija, bacaju drugačije svjetlo na slike sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

"Većina gledatelja izvan Hrvatske koji su vidjeli kako je čvrsto, majčinski zagrlila Luku Modrića nakon finalne utakmice, ne znaju da je on kod kuće suočen s optužbama za lažno svjedočenje u korist Zdravka Mamića kojemu se sudi za korupciju. Ti prizori mogli bi rehabilitirati Modrića u očima svijeta zbog tog kontroverznog svjedočenja kod kuće", piše autorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, piše kako je prisno povezivanje s nogometnim reprezentativcima dio političkog imidža koji Grabar Kitarović izgrađuje još otkako je u siječnju 2015. godine izabrana za predsjednicu Hrvatske. Pritom autorica ističe kako Svjetsko nogometno prvenstvo inače predstavlja suštinsku vezu nogometa i nacionalizma; vezu koja je u hrvatskom slučaju posebno čvrsta ponajviše zahvaljujući političarima poput pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i Grabar Kitarović. U tom smislu u tekstu podsjeća na uspjeh Hrvatske na SP 1998. godine u Francuskoj gdje je reprezentativcima dodatnu motivaciju davao Tuđman koji je još od dolaska HDZ-a na vlast 1990. godine nastojao mobilizirati naciju oko nogometa,a time i oko svoje ideologije.

Image

Kolinda poput 'čelične lady' i Putina

Slike Kolinde Grabar Kitarović u dresu hrvatske reprezentacije autorica smatra ikoničkima uspoređujući ih čak s fotografijama bivše britanske premijerke Margaret Thatcher na kojima je upravljala tenkom te onima ruskog predsjednika Vladimira Putina na kojima je pozirao jašući konja gol do pojasa i s velikim pravoslavnim križem oko vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što, prema autorici teksta u Prospectu, slike hrvatske predsjednice u ulozi navijačice čini ikoničkima jest da se njima ona pozicionirala kao liderica u okruženju kakvo je dosad bilo rezervirano isključivo za muškarce. U tom smislu autorica spominje i njeno poziranje u maskirnoj vojnoj odori s puškom u rukama, a ističe i činjenicu da su joj njeni kritičari i politički protivnici prišili seksističku etiketu "hrvatske Barbie" te joj zamjerili pretjerano i neprimjereno ponašanje na utakmicama u Rusiji.

Image

Rusija kao jedna od postaja predizborne kampanje

Na koncu teksta, autorica piše da je za hrvatsku predsjednicu SP u Rusiji bila tek "jedna od postaja u njezinoj beskonačnoj predizbornoj kampanji koja službeno počinje tek sljedeće godine". Također ističe kako Grabar Kitarović vjerojatno računa na to da će navijači, odnosno birači u Hrvatskoj uspjeh nogometne reprezentacije percipirati i kao njezin rezultat te ga odgovarajuće honorirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njezine predstave na Svjetskom prvenstvu autorica teksta smatra da su u funkciji stvaranja brenda te da je Grabar Kitarović njima "ušla u inače konvencionalni muški prostor nacionalističkog liderstva, simbolički utjelovivši kći "oca nacije" spremne ostvariti snove koje je on započeo".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo