'OBRATITE POZORNOST...' / Britanci se raspisali o našem gradu i objavili upozorenje o Hrvatskoj: 'Mogu vas kazniti i sa 4000 eura!'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prve kazne za 13 turista izrečene su početkom lipnja.

12.6.2023.
10:16
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Od gradske vlasti i ugostitelja do stanovnika, svi u Splitu su suglasni kako se mora učiniti nešto jer prizori pijanih turista kako obavljaju nuždu, povraćaju i divljaju po staroj gradskoj jezgri postali su svakodnevica. Grad Split i turistička zajednica izdvojaju stoga oko 150 tisuća eura za 10 zaštitara koji noću s komunalnim redarima patroliraju gradom, u nadi kako će divljačkih prizora u Splitu biti manje.

Isto tako, penjanje i ples u fontani ili fotosesion u skulpturi, uriniranje i alkohol na mnogim splitskim ulicama od nedavno kažnjavaju se sa 300 eura. Za povraćanje ili buku kazna iznosi 150 eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O navedenim mjerama splitskih vlasti raspisali su se i britanski portali s obzirom da Britanci vrlo rado posjećuju taj dalmatinski grad.

Prve kazne za 13 turista izrečene su početkom lipnja, navodi Inews. Nadalje pišu kako Splićani upravo ponašanje britanskih turista ocjenjuju kao problematično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo objavilo upute

Dodaje se i kako je ovih dana britansko ministarstvo vanjskih poslova objavio upute za putovanja u Hrvatsku.

“U nekim hrvatskim gradovima vlasti mogu izdati novčane kazne na licu mjesta za ponašanje koje se smatra neprimjerenim. Možete biti kažnjeni i do 4000 eura za radnje koje se smatraju remećenjem javnog reda i mira. To uključuje tučnjavu, verbalno zlostavljanje i neprimjereno ponašanje u pijanom stanju. Većina gradova ima znakove koji upozoravaju na radnje koje su zabranjene lokalnim zakonom. Obratite pozornost na svoju okolinu, uključujući znakove, i potražite savjet lokalnih stanovnika. Prekršaji povezani s drogom kažnjivi su novčanim i zatvorskim kaznama”, navodi Foreign office te dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA VIŠE LOKANJA /

Hrvatski grad odlučio stati na kraj opijanju na ulici: Izdali su i prve kazne teške više stotina eura

Image
NEMA VIŠE LOKANJA /

Hrvatski grad odlučio stati na kraj opijanju na ulici: Izdali su i prve kazne teške više stotina eura

"Osim ponašanja povezanog s konzumacijom alkohola, posjetitelji bi mogli biti kažnjeni za šetnju gradom bez majica ili u kupaćim kostimima te "nošenje odjeće koja promiče upotrebu droga".

U Hrvatskoj su godišnja noćenja putnika iz Ujedinjenog Kraljevstva porasla s gotovo 3,3 milijuna u 2016. na 4,6 milijuna u 2019. (posljednja potpuna godina bez ograničenja putovanja iz Ujedinjenog Kraljevstva od pandemije Covida).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo