BRIGADIR NINIĆ O RAFALIMA / 'Njihove sposobnosti nadilaze sposobnosti MIG-ova. Kao da prelazimo s analognog mobitela 90-ih na smartphone'

'Sposobnosti Rafala uvelike nadilaze sposobnosti MIG-ova, ima senzorske sustave koji su bili nezamislivi kad je konstruiran MIG', rekao je Ninić

25.11.2021.
19:51
VOYO logo

Načelnik Operativnog odjela Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadir Željko Ninić za RTL Danas je komentirao višenamjenske borbene zrakoplove Rafale koje je Hrvatska kupila od Francuske. Rafali su se danas u podne mogli vidjeti i iznad zagrebačkog neba, kada su, simbolično, preletjeli tijekom posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu.

Ninić je za RTL Danas kazao da su proslavili potpisivanje sporazuma s obzirom da se radi o "dugom" i "kompliciranom" procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značenje zrakoplova za oružane snage

Pojasnio je i što zrakoplovi znače za oružane snage.

"To je kao da vam kažem da prelazimo s analognog mobitela 90-ih na smartphone. MIG 21 s kojim smo danas opremljeni je avion druge generacije, nabavili smo Lovac četvrte generacije, a sposobnosti Rafala uvelike nadilaze sposobnosti MIG-a 21, jer je godinama mlađi, konstrukcijski napredniji, ima senzorske sustave koji su bili nezamislivi kada je MIG konstruiran. Samim time stavljamo se u red zemalja sličnim nama drugim karakteristikama pa i segmentu borbenog zrakoplovstva", pojasnio je Ninić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BRŽA OD KUPLJENIH AVIONA' /

Macron pogledao Rimčevu zvijer: 'Ako voli jurilice, možemo se provozati!'

Image
'BRŽA OD KUPLJENIH AVIONA' /

Macron pogledao Rimčevu zvijer: 'Ako voli jurilice, možemo se provozati!'

Kazao je i da je Hrvatska spremna za izgradnju infrastrukture i obuku pilota. "Mislim da ćemo spremni dočekati 2024. i dolazak prvih Rafala s hrvatskim obilježjima", jasno je poručio.

'Bilo je emotivno danas vidjeti Rafale'

Kazao je zatim da je bilo emotivno vidjeti zrakoplove danas iznad Zagreba. "Vrati vas glavom u kabinu. Bili smo dionici dolaska Rafala i aktivnosti. Prije svega sretni smo da su došli. Poslali smo jaku poruku, ali i pilotima dali priliku da se upoznaju s kolegama iz Francuske", kazao je, dodajući da "zavidi onima koji će imati priliku letjeti Rafalima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče organizacije leta Rafala iz Fracuske u Hrvatsku i obrnuto, kaže da je sve to bio složen proces, a let dugotrajan. 

"Francuska je od Hrvatske udaljena sat vremena leta, a sam je pak trajao pet sati. Bilo je složeno iskoordinirati ovako naoko zanimljivu i veselu aktivnost iznad našeg Zagreba", zaključio je Ninić, dodajući da je siguran da će sada krenuti navala na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ujedno je i pozvao sve mlade da se iduće godine jave na natječaj jer bi, naposljetku, mogli dobiti priliku letjeti Rafalima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo