KRITIKA VLADI / Branko Grčić: 'Hrvatska je posljednja članica po iskoristivosti fondova Europske unije!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Vladajući za svoj neuspjeh pokušavaju okriviti SDP-ovu Vladu otprije pet godina', rekao je Branko Grčić

1.6.2020.
15:09
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Rezultati HDZ-ove Vlade u predsjedanju Europskim vijećem minorni su, a Hrvatska je na posljednjem mjestu u EU po iskoristivosti fondova", ustvrdio je SDP- ov Branko Grčić.

Image
'ZA NOVI POČETAK' /

Restart predstavio program za rušenje Plenkovića: 'Želimo biti vlada koja će ostati zapamćena'

Image
'ZA NOVI POČETAK' /

Restart predstavio program za rušenje Plenkovića: 'Želimo biti vlada koja će ostati zapamćena'

"Premijer AndrejPlenković i ministri nastoje građane pod svaku cijenu uvjeriti ​​da su napravili dobar posao u Bruxellesu, to je pokušaj da se pokriju loši rezultati Vlade u predsjedanju Europskim vijećem", ustvrdio je Grčić na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi program od deset milijardi eura, o kojem se govori, nije siguran u ovom trenutku, postoji nekoliko zemalja EU koje nisu spremne poduprijeti tu inicijativu. Ključni je problem - ako se to realizira, Hrvatska bi morala izdvajati dvostruko veću članarinu za EU u idućem razdoblju", kaže Grčić.

Na taj bi način Hrvatska svaku godinu u startu bila u minusu za 7,5 milijardi kuna, tvrdi Grčić i dodaje kako Hrvatska u ovom trenutku ima sigurnih 10,7 milijardi eura iz EU-ovih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjih sedam godina potrošeno je samo 31 posto sredstava, što iznosi malo više od tri milijarde eura. Ostale su još tri godine za korištenje sredstava, a u te tri godine treba potrošiti inverzno sedam milijardi eura", ističe Grčić.

"To dovoljno govori koliko su dvije HDZ- ove Vlade bile uspješne u povlačenju novca. Sada imaju sigurnih sedam milijardi eura koje ne znaju potrošiti, a slavodobitno najavljuju kako će dobiti još deset milijardi i neće ih znati potrošiti", kaže Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manjak iskoristivosti novca Hrvatsku je stajao između jedan i jedan i pol posto više gospodarskog rasta unatrag pet godina, a da smo iskoristili taj novac, rasli bismo od četiri do četiri i pol posto i bili na razini zemalja srednje i istočne Europe koj​e su nas davno prešl​e", smatra on​.

"Hrvatska je po iskoristivosti fondova posljednja u EU pa olake teze i vraćanje u povijestministra Pavića i majstora iz HDZ-a ne drže vodu dok za svoj neuspjeh pokušavaju okriviti SDP-ovu Vladu otprije pet godina", poručio je Grčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako će SDP svoj izborni gospodarski plan predstaviti u srijedu, 3. lipnja.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo