'NULTA STOPA TOLERANCIJE NA KORUPCIJU' / Branko Bačić o uhićenju bivšeg zastupnika HDZ-a: 'Nije mi jasno kako u javnost izađu detalji tajnih istraga'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stav HDZ-a je jasan – nulta stopa tolerancije na korupciju i puna neovisnost u radu tijela progona u Hrvatskoj, kazao je Bačić. No, dodaje da mu nije jasno kako i na koji način su gotovo svi detalji koji terete Vinka Zulima već u javnosti

25.10.2022.
16:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-ovog saborskog Kluba Branko Bačić u utorak je, komentirajući uhićenje bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Vinka Zulima, ponovio stav HDZ-a o neovisnosti rada tijela progona, no sporno mu je što su u javnost izašli detalji istrage koja bi, naglašava, trebala biti tajna.

Stav HDZ-a je jasan – nulta stopa tolerancije na korupciju i puna neovisnost u radu tijela progona u Hrvatskoj (policije, Dorha, Uskoka), rekao je Bačić u izjavi novinarima nakon sastanka stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima, upitan za komentar uhićenja Zulima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NI U SABORU SE NIJE PROSLAVIO /

Pogledajte kako se častio uhićeni HDZ-ovac s vašim novcem, a kad su ga novinari nazvali odbrusio im da pišu 'nehrvatski'

Image
NI U SABORU SE NIJE PROSLAVIO /

Pogledajte kako se častio uhićeni HDZ-ovac s vašim novcem, a kad su ga novinari nazvali odbrusio im da pišu 'nehrvatski'

No, istaknuo je, nije mu jasno kako i na koji način su gotovo svi detalji koji terete Zulima već u javnosti.

Djelatnici PNUSKOK-a danas su uhitili bivšeg načelnika općine Seget Donji i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Vinka Zulima zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava. Navodno se radi o sredstvima za reprezentaciju za Zulimove privatne ručkove i večere u vrijeme dok je bio načelnik općine iznad Trogira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako i na koji način te informacije dolaze u medije, s obzirom na tajnost izvida, meni to nije jasno", rekao je Bačić.

Nemam drugih informacija osim onog što sam iščitao u medijima i malo mi je čudno da su objavljeni detalji nečega što bi trebalo biti tajno, jer istraga bi trebala biti tajna, ponovio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku vladajuće većine bilo je govora o pregovorima Vlade i sindikata državnih i javnih službi o definiranju osnovice za izračun plaća odnosno,  o tome da sindikati ne prihvaćaju prijedlog o povećanju od 4 posto s 1. listopadom plus povećanje od 2 posto s početkom iduće godine kao i povećanje neporeznih davanja (regres, dara za djecu itd).

Taj bi prijedlog Vlade, naveo je Bačić, u idućoj godini značio dodatne rashode u državnom proračun od 2 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak dijaloga sa sindikatima o osnovici plaća

Resorni ministri nastavit će dijalog sa sindikatima oko definiranja konačnog stava i idućih će se dana o tome održati sastanci, rekao je Bačić naglasivši da je nužan dogovor, no da do njega ne može doći kroz prosvjede.

"Držimo da se prosvjedima ne može na takav način definirati i odrediti dogovor koji je nužan, vodeći računa, jasno, o potrebi i opravdanom zahtjevu za povećanjem plaća. S druge strane, treba vodit računa i o proračunu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je i da će Hrvatski sabor sutra rad početi govorom predsjednika ukrajinskog parlamenta Ruslana Stefančuka, a u četvrtak slijedi rasprava o rebalansu državnog proračuna.

Ako se rebalans proračuna svede na temeljni podatak, istaknuo je, onda je iznimno važan podatak da je predviđeni rast BDP-a u ovoj godini 5,7 posto, a s obzirom na energetsku krizu kao posljedicu ruske agresije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj podatak govori o hrvatskom gospodarstvu i radu Vlade koja je s paketima mjera u proljeće i jesen dala čvrst oslonac poduzetnicima i građanima, naglasio je. A procijenjeni rast biti će, po našoj pretpostavci, jedan od najvećih rasta gospodarstva uopće u EU, istaknuo je Bačić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo