BOLJI STANDARD / Što čeka branitelje od Nove godine? Dobivaju i veće mirovine, ali i mnoga druga prava

Image
Foto: Neva Zganec/Pixsell

Dosad su se materijalna prava utvrđivala prema proračunskoj osnovici od 441,44 eura, koja se nije mijenjala više od 20 godina. Zbog takvog stanja više od 40 posto hrvatskih ratnih vojnih invalida mjesečno prima osobnu invalidninu od svega 15,23 eura

20.12.2023.
12:02
Neva Zganec/Pixsell
VOYO logo

Izmjene i dopune Zakona o braniteljima Domovinskog rata i članovima njihove obitelji donesene su s ciljem poboljšanja materijalnih i radnih prava te unapređenja skrbi za branitelje starije dobi, piše tportal.

U okviru materijalnih prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji zakonskim izmjenama uvodi se novi model usklađivanja naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos osobne invalidnine, posebnog doplatka, doplatka za njegu i pomoć druge osobe, ortopedskog doplatka, obiteljske invalidnine, naknade za njegovatelja i naknade za nezaposlene hrvatske branitelje svake godine će se određivati prema osnovici koju odredi Vlada svojom odlukom.

Vlada će odlučiti o podizanju osnovice ako za nju postoje ekonomski razlozi te financije za nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad su se materijalna prava utvrđivala prema proračunskoj osnovici od 441,44 eura, koja se nije mijenjala više od 20 godina. Zbog takvog stanja više od 40 posto hrvatskih ratnih vojnih invalida mjesečno prima osobnu invalidninu od svega 15,23 eura.

Nova osnovica još nije poznata, ali prema najavama iz Ministarstva, bit će znatno veća od sadašnje. Pritom na najveće povećanje može računati skupina u kojoj su branitelji s 20 posto invaliditeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
32. obljetnica /

'Crni petak dubrovački': Dubrovčani danas slave Dan branitelja i prisjećaju se herojske obrane grada

Image
32. obljetnica /

'Crni petak dubrovački': Dubrovčani danas slave Dan branitelja i prisjećaju se herojske obrane grada

Što se tiče mogućnosti rada umirovljenih hrvatskih branitelja, u zakon su ugrađena nova prava usklađena s općim propisom o mirovinskom osiguranju.

Branitelji koji primaju najnižu mirovinu, jer im je ona povoljnija od njihove starosne mirovine, moći će raditi do pola radnog vremena uz zadržavanje njenog punog iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do pola radnog vremena, uz primanje pune obiteljske mirovine, moći će raditi i članovi braniteljskih obitelji koji primaju obiteljsku mirovinu, najčešće supruge. Do sada nije postojala mogućnost rada uz primanje mirovine, a u slučaju zaposlenja mirovina se obustavljala.

Branitelji s invalidskom mirovinom stečenom zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti moći će raditi puno radno vrijeme te i dalje primati invalidsku mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji s invalidskom mirovinom, stečenom zbog potpunog gubitka radne sposobnosti, moći će se zaposliti do 3,5 sata dnevno bez obustavljanja mirovine.

POGLEDAJTE VIDEO: Sjećanja branitelja iz pakla u Borovu: 'Imao sam sreću preživjeti, ne znam kako. Skinuli su me golog na ulazu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo