slučaj agrokor / Božica pravde u vagi drži Agrokor: ovaj slučaj će definitivno biti najveći i najsloženiji predmet u hrvatskom pravosuđu ikada

Spis u slučaju Agrokor, već sada ima više od 50.000 stranica. Stoga će se vjerojatno božici pravde osušiti ruka od držanja ove vage

24.10.2017.
22:33
VOYO logo

 A slučaj Agrokor će definitivno biti  najveći i najsloženiji predmet u hrvatskom pravosuđu ikada. Dosada je to mjesto držala Afera Spice, vezana uz navodne malverzacije u Podravci. Taj je spis imao oko 40.000 stranica, proces je trajao 5 godina i na kraju su u prvostupanjskom postupku svi optuženi oslobođeni.  Što znači da slijedi još barem pet godina žalbi i protužalbi.
E, a spis u slučaju Agrokor, već sada ima više od 50.000 stranica. Stoga će se vjerojatno božici pravde osušiti ruka od držanja ove vage, jer bi do pravomoćne presude moglo proći i do 20 godina.
Ovako to izgleda kad na jedno mjesto stavite oko 50 tisuća komada papira. Nagađa se da će spis u slučaju Agrokora imati najmanje toliko stranica!

"Čak se barata ciframa od 100 tisuća stranica - sami znate da je to ogroman materijal samo za listanje, a pogotovo za proučavanje", kaže Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20-ak odvjetnika taj bi spis s Agrokorovim dokumentima i arhivom posljednjih 10 godina trebali dobiti krajem ovog, početkom idućeg tjedna.

"Spis je sada bio povodom žalbe na Županijskom sudu, nadamo se da će se brzo vratiti u Županijsko držano odvjetništvo i da će nam biti omogućeno kopiranje", kaže Čogurić, odvjetnik Ante Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S najvećim spisima u pravosudonoj povijesti Hrvatske - iskustva ima Anto Nobilo. Slučaj Spice u kojem zastupa Damira Polančeca s 40tak tisuća stranica - držao je rekord. Sve dosad. Pa iako manji od Agrokora i po stranicama i po vrijednosti, procjenjuje se, do konačne odluke Vrhovnog suda - trajat će 12 godina.

"Ako afera Spice 12 godina, ovo bi moralo 15, pa možda i prema 20... ", kaže Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom je uredu već oslobodio mjesto za golemi spis. Treba ga detaljno pročešljati, ali prije svega kupiti. Jedna stranica spisa u aferi Spice stajala je 4 kune, sada je, objašnjava - povoljnije. 

Sad je stranica jedna kuna, dakle 100 tisuća kuna košta kopiranje spisa. Svaki odvjetnik bi trebao imati spis. Ima nas najmanje 20 odvjetnika u ovom slučaju. Znači jedan prilično dobar prihod za državno odvjetništvo! nobilo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prije svih krvav su posao odradili u DORH-u, ali neslužbeno i u revizijskoj kući Antares koju su angažirali da pročešlja financijska izvješća i pronađe nezakonitosti. Tvrtka je to u kojoj je direktorica revizorica Ivana Matovina. Ona nam je poručila da se za informacije obratimo DORHu. A financijski savjetnik Andrej Grubišić s obzirom na njen životopis smatra ju kompetentnom za ovaj posao.

"Ja sam poprilično siguran da njena uloga i njenog tima... njenog tima nije napravit reviziju 80 društava AGrokora, nego vjerojatno pokušati identificirati u nekoj niši je li bilo randji koje nisu ispravno evidentirane i može li se naći nešto što nije u skladu sa zakonom", kaže  Andrej Grubišić, financijski savjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok revizori istražuju malverzacije u koje su među ostalima uključeni i njihovi kolege revizori, u kazalištu komedija nisu mogli pogoditi bolji tren da na daske stave predstavu Revizor. Gogoljevu komediju iz 19 stoljeća koja ismijava društveno stanje u kojem vladaju naopake vrijednosti.

"1835. u Rusiji Gogolje je napisao Revizora, evo 2017 u Hrvatskoj sve zapravo isto, zapravo bih rekao da je Gogolj pisao jednu grotesku, a to je zapravo danas jedna stvarnost, stvari su samo možda otišle na gore... ", priča Filip Juričić, izmišljeni revizor u predstavi.

Radnja predstave, stoji u opisu događa se u dalekoj provinciji u kojoj vladaju nered i korupcija. Nešto s čim bismo se ponekad lako mogli poistovjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo