stižu stroge mjere / Božić i Nova godina drugačiji nego ikada do sad: Zatvoreni kafići, propusnice i ograničeno druženje. Što ostaje otvoreno?

Frizerski i kozmetički saloni trebali bi ipak biti otvoreni

17.12.2020.
18:30
VOYO logo

Više nije pitanje stižu li strože mjere - nego kada. Iako će Stožer tek sutra objaviti što su dogovorili oko ponašanja za blagdane, potpuno je jasno da ovaj Božić i Nova godina neće biti poput onih na koje smo naviknuli. Na stolu su međužupanijske propusnice i ograničavanje kućnih druženja na osobe iz najviše dvaju kućanstava, dok će kafići i restorani prvi put za blagdane - biti zatvoreni. 

Putovanje uz propusnice

Zatvoreni kafići i restorani trebali bi ostati takvi i za Božić i Novu godinu, a putovat ćemo, sve je izvjesnije, samo pomoću propusnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedino što mogu reći je i da su e- propusnice međužupanijske također dio rasprave'', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Propusnice najvjerojatnije neće trebati za putovanja između gradova i općina, samo između županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo određeno iskustvo, ni proljetos gradski ni općinski nivo nije bio potpuno adekvatan, prema tome, ako se bude nešto i donosilo to će biti vrlo vjerojatno na županijskom nivou'', izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš

Pa iako se ništa ne smije otkrivati do sutra u 11, i premijer nas je u uvodnom govoru na Vladi već pripremio da će ovi blagdani biti drukčiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Europski dani cijepljenja /

Plenković potvrdio: Prve doze cjepiva dolaze ranije, bit će to 'jedna manja količina'

Image
Europski dani cijepljenja /

Plenković potvrdio: Prve doze cjepiva dolaze ranije, bit će to 'jedna manja količina'

'Odgodimo putovanja'

''Odgodimo putovanja za bolja vremena, smanjenje broja zaraženih moći ćemo očekivati samo ako se svi budemo spremni odreći većih blagdanskih druženja, čuvajmo naše najstarije, one koji su krhkog zdravlja. Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić'', poručio je premijer Andrej Plenković.

Peroni su poluprazni, kao da nitko još ne sluti da najvjerojatnije već od 22. prosinca više nema putovanja, ipak, čini se, građani i sami slute što se sprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Već sam prije rezervirala kartu, ali u međuvremenu sam i to saznala'', rekla je Marija iz Brela.

''Mislim da hoće, ali ne mislim da će imati ikakvog utjecaja na kretanje ljudi. Bit će kao u prvom valu, tko je zatražio propusnicu ju je dobio'', prokomentirao je građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I doista od 6. travnja do 10. svibnja dok se nije smjelo napuštati mjesto prebivališta izdano je više od 2 milijuna i dvjesto tisuća e- propusnica, 103 tisuće ih je odbijeno.

Ovaj put se za njihovo izdavanje najavljuju stroži kriteriji, a i oni koji je dobiju, kao i svi drugi - smjet će posjetiti samo jedno kućanstvo, preporučuje Stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cilj je sprečavati nepotrebna druženja, prema tome ukoliko vi dozvolite da se po dvoje ljudi iz pet kućanstava druži, što je unutar onih deset, dobili ste kontraefekt//apelirat ćemo, ponavljat ćemo kao što i sad činim da je potrebno spriječiti nepotrebna druženja. Nitko neće sigurno ulaziti u kuće i kontrolirati'', rekao je Beroš.

Frizerski i kozmetički saloni trebali bi biti otvoreni, a kako s novom frizurom nećemo moći ni u posjete, ni u restorane – možemo si priuštiti barem odlazak u kino ili kazalište – koji iako poluprazni - smiju raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo