HRVATSKA EUROPARLAMENTARKA / Borzan nominirana za prestižnu nagradu: za RTL objasnila što to znači za nju i zašto je Istanbulska bitna

Europarlamentarka Biljana Borzan jedina je Hrvatica u utrci za prestižnu nagradu MEP Award, tzv. europskog Oscara u kategoriji ženska prava i jednakost spolova

21.3.2018.
19:06
VOYO logo

Biljana Borzan jedina je Hrvatica u utrci za europskog Oscara. Kategorija: Ženska prava i ravnopravnost spolova. Našoj reporterki Leoni Šiljeg objasnila je što za nju znači ova nominacija.

"Moram reći da mi je velika čast i ponos biti finalist u ovoj kategoriji za ravnopravnost spolova, pogotovo time što sam u HR javnosti prepoznata daleko više po borbi za kvalitetu hrane, prava potrošača i slično", kazala je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje gdje Hrvatska stoji po pitanju ravnopravnosti spolova, Borzan je kazala kako se zemlje EU mogu ugledati na skandivanske zemlje koje, kako tvrdi, mogu biti uzor. "Tu smo daleko iza njih, ali kad se uspoređujemo se s jednom Bugarskom gdje su 3-4 žene pretučene - onda smo bolji od njih", kazala je Borzan.

Image

S obzirom na najavu ratifikacije Istanbulske konvencije, Borzan je kazala kako ju treba prihvatiti. "Nikakve ograde neće moći izmijeniti njezinu bit, a to je borba protiv nasilja nad ženama. Ni jedna ograda nema pravnu snagu. Ona služi za objašnjavanje dijelu javnosti - oni koji su skloni HDZ-u. Da ih se privoli da budu za konvenciju", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljana Borzan je svoju medicinsku karijeru u Osijeku zamijenila politikom, a njen život na relaciji Bruxelles-Osijek, kaže, izgleda kaotično i živahno. "Stalno u glavi jesam li sve obavila i vezano uz obitelj. Želim kad odem u ponedjeljak ujutro da sam njima sve sredila. Moj cijeli život praktični je u bočicama do 100 ml. Čini se praktičnije nego da iznajmljujem stan, jer nisam se htjela vezati za Bruxelles", kazala je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo