'AJMO BIT POTPUNO OTVORENI...' / Ekstraprofit? Bivši ministar financija otkrio tko bi ga plaćao i kako ga je moguće izbjeći

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Boris Lalovac je komentirao i prijedlog proračuna za sljedeću godinu

17.11.2022.
17:47
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar financija i SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac gostovao je na N1 gdje je komentirao novi državni proračun koji bi se trebao uskoro naći na glasanju u Saboru, ali i novi porez na ekstraprofit.

Lalovac je rekao da podržava ovakve mjere. “Iz redova europskih socijaldemokrata došla je ideja oko poreza na ekstraprofit, tako da je načelno i podržavam”, rekao je. Dodao je da je država bila ta koja je bila najizdašnija u posljednje vrijeme prema poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o porezu na ekstraprofit, kazao je: “Ovaj porez će plaćati tvrtke isključivo u stranom vlasništvu i koje su dio velikih multinacionalnih korporacija koje u vremenu kada imamo ovakav oblik inflacije ostvaruju ekstraprofite koje onda prebacuju maticama.”

Dodao je kako su i druge zemlje krenule prema uvođenju ovakvih poreza unatoč brojnim lobiranjima prema vladama, pa tako i našoj. Napomenuo je da je ovo jedna dobra mjera s obzirom na to kakva nas kriza čeka 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE MOŽEMO OVO PODRŽATI' /

HUP šokiran novim porezom Vlade: 'Kažnjavaju najuspješnije! Zaboravite na nova radna mjesta i veće plaće'

Image
'NE MOŽEMO OVO PODRŽATI' /

HUP šokiran novim porezom Vlade: 'Kažnjavaju najuspješnije! Zaboravite na nova radna mjesta i veće plaće'

Poduzetnici imaju mogućnost izbjeći ekstraprofit

Na kritiku HUP-a kako će zbog ovakvog poreza izostati investicije u toj kriznoj 2023. godini.

“Ajmo biti potpuno otvoreni. Hrvatska je među onim zemljama u Europskoj uniji koje imaju najmanju stopu poreza na dobit”, rekao je Lalovac te napomenuo da je poduzetnicima ostavljena mogućnost da direktno radnicima isplate nagrade i bonuse te na taj način izbjegnu mogućnost plaćanja poreza na ekstraprofit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Vlada zamrznula cijene energenata, benzina i električne energije te da je učinila puno toga da olakša poduzetnicima krizu. “Ne vidim da će se ovdje nešto spektakularno dogoditi ili da će netko odutati od investicija”, rekao je Lalovac.

Usporavanje inflacije u prvom kvartalu iduće godine

Komentirajući visinu inflacije u Hrvatskoj, Lalovac je rekao je da na nju najviše utječu troškovi energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na visinu inflacije najviše sudjeluju troškovi energenata, a vidimo da se cijena plina stabilizira i da će sukob u Ukrajini zbog zime usporiti. Zbog toga mislim da će u prvom kvartalu sljedeće godine soći do usporavanja inflacije”, smatra Lalovac. Nada se da će inflaciji u idućoj godini doći kraj, ali dodaje kako će iduća godina biti izuzetno ekonomski i gospodarski izazovna.

Lalovac je komentirao i prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Smatra kako je rast od 0.7 posto ozbiljno usporavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je o rastu kamatnih stopa i rastu rashodovne strane proračuna te istaknuo da ga je te strane jako strah. Rekao je kako je novac, prikupljen porezom na ekstraprofit, potreban kako bi se preusmjerio najranjivijim skupinama - siromašnima i umirovljenicima.

“Ne vidim nikakav problem u tome da se Hrvatska bori za sebe i svoju socijalnu situaciju”, rekao je Lalovac napominjući da mi, kao najsiromašnija zemlja u EU, ne trebamo ostati najsiromašniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Država mora štititi od divljanja tržišta'

Lalovac je komentirao i divljanje cijena prehrambenih proizvoda. Istaknuo je kako je do povećanja cijena došlo zbog velikog uvoza skupih energenata i sirovina.

Komentirajući kredite, rekao je kako bi jednom dijelu građana koji imaju stambene kredite, njih 17 posto, a koji su povezani sa Euriborom, zbog povećanja kamatnih stopa Europske centralne banke moglo doći do određenog povećanja kamata na kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, podsjetio je da je vlada Zorana Milanovića donijela zakon o potroškom keditiranju 2012. godine po kojem je određena maksimalan rast kamatnih stopa.

“Građani nisu krivi za rast inflacije, već je zato kriva monetarna vlast i zato država mora zaštiti od divljanja tržišta”, rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo