Mnogobrojna imovina /

Borba za milijune pokojne plemkinje s Hvara: Najveći dio bogatstva ostavila svom odvjetniku

Image
Foto: Thinkstock.com

Od nekretnina na Rivi do vrijednih umjetnina poput originalnog Tiziana

13.11.2018.
7:51
Thinkstock.com
VOYO logo

Mejra Novak zasigurno nije poznata širokoj javnosti. Ona je bila jedna od najbogatijih Splićanki, rodom s Hvara, a već se godinama na splitskom sudu bore za njeno nasljedstvo vrijedno desetke milijuna eura. Od nekretnina na Rivi do vrijednih umjetnina poput originalnog Tiziana

Njeno bogatstvo skupljalo se stoljećima. Od brojnih imanja na Hvaru, nekoliko stambeno-poslovnih objekata u samom središtu Splita, zgrada u Gajevoj u Zagrebu i još brojne druge stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i mnoge nekretnine u najmu na Rivi, grobnice na Boninovu, Mirogoju te na Hvaru. Osim svega navedenog imala je i milijune eura na računima u hrvatskim, njemačkim i švicarskim bankama. Posjedovala je ukupno više od 40 nekretnina, a manji dio je još u postupku povrata nacionalizirane imovine. 

Pokojna Mejra govorila je četiri strana jezika, studirala je u Beču i na Sorbonnei, a nikad se nije udavala. Njena obitelj bila joj je na prvom mjestu, a njena sestra i brat, također bez nasljednika, sve su ostavili pokojnoj plemkinji Novak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Njen najveći dio nekretnina bio je nacionaliziran, pa je posljednjih desetljeća radila na povratu imovine. Najveći dio uistinu je uspjela vratiti. U tome joj je pomogao splitski odvjetnik kojim je ona bila iznimno zadovoljna te su provodili mnogo vremena zajedno. Kasnije su se čak on i njegova žena brinuli o gospođi Novak.

Ona je nažalost preminula početkom 2012. godine nakon što je pala kod kuće i nagnječila mozak. Nakon smrti je uslijedila ostavinska rasprava. Splitski odvjetnik je bio zadužen za izvršenje oporuke, a priložio je dvije oporuke gospođe Novak: glavnu, opsežnu, iz 2006. te dodatak iz 2009. godine.

Prema tom ručno napisanom dodatku, Mejra Novak je većinu svoje imovine u vrijednosti od najmanje deset milijuna eura, ostavila upravo svom odvjetniku. Ostatak je ostavila rodbini u Hrvatskoj, a to je iznosilo uglavnom desetinu ukupnog bogatstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je u rujnu 2015. godine pokrenuta parnica pred splitskim Općinskim sudom. Ona je još u početnoj fazi, dok je ostavinski postupak pri kraju. U oba predmeta konačna odluka još je daleko. Zasad je privatno grafološko vještačenje potvrdilo da je oporuku nesumnjivo napisala Mejra Novak.

Oporuku su usporedili s pismima iz različitih perioda jer je Mejra u starijoj dobi pokazivala uznapredovale zdravstvene tegobe kao i tremor kod pisanja. Tako je grafološko vještačenje pokazalo da su vjerojatno dva teksta oporuke napisana u isto vrijeme, a u svakom slučaju ne s razmakom od tri godine. Isto tako, utvrđeno je da su vjerojatno napisani poslije 2010. godine. Negodovanje je izazvala i pravna terminologija teksta, kao i običan trgovački papir na kojem je napisana, prenosi 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike