TEŠKI DANI / Borba sa snijegom i virusom: Kako ovih dana izgleda život u Gorskom Kotaru?

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Inače gostoljubivi, sada zatvoreni. A iza svakog prozora priča. Puno i onih usamljenih.

27.3.2020.
7:15
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

U Gorskom Kotaru promet otežavaju snijeg i bura. Autocesta od Delnica do Rijeke bila je zatvorena za sva vozila, vozači kamiona i preksinoć su zaustavljeni na Grobniku. Sve to u vrijeme kada su ljudi zatvoreni u kućama i mnogima je potrebna pomoć oko nabavljanja namirnica. 

Samo jednim putom se jučer moglo do Delnica. Jer bura je na dijelovima udarala i 122 kilometra na sat. Goranima ovoga puta nije bilo do snijega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ga nije bilo do sada ne treba ga ni sada"

"Kad ga nije bilo do sada ne treba ga ni sada, samo smo u većim neprilikama radi te bolesti i svega. Imam jednog čovjeka kojeg malo obilazim, nosim mu hranu i tako", kazala je Gospava Štimac iz Delnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Inače gostoljubivi, sada zatvoreni. A iza svakog prozora priča. Puno i onih usamljenih.  Na terenu su ekipe Crvenog križa. Snijeg je i njima teško pao. "Otežano je zato jer nemate parkiranja, hladno je. Još je i vjetar bio. Malo je teže doći do tih ljudi", kaže Snježana Krizmanić iz Gradskog društva Crvenog križa Delnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odnijeli smo jedan paket hrane, u suradnji sa Župnim uredom Delnice i velečasnim", kaže Krizmanić. 

Teški dani i za vozače kamiona

Organizirani su i oni koji moraju biti na cesti. Kao i jučer, unatoč zabranama, zbog situacije oko koronavirusa, nema čekanja smirivanja vremena. Vozače kamiona policija će u konvoju ispratiti do cilja. Hrana koju prevoze mora biti dostavljena. "Jučer od šest", kazao je jučer Đuro Vujić iz BiH te potvrdio i da je na tom mjestu spavao. 
"Idem na prijelaz Staru Gradišku i tamo prelazim u Bosnu. Dobro sam, a da je malo rakije bilo bi bolje", kazao je Vujić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvoj je krenuo oko 14 sati. Da bi to bilo moguće na nogama je cijela baza Delnice, na terenu sve ralice. "Održavamo cestu prohodnu, trenutno je takvo stanje da je cesta gotovo i kopna, međutim radi drugih razloga, bure, nismo u mogućnosti otvoriti promet za teretna vozila", kazao je voditelj Tehničke jedinice Delnice HAC-a Valentin Crljenko. 

Uz ralice, odzvanjaju i lopate... "Danas nam je zadatak čistiti perone i stajališta Delnice – Lič – Fužine – Vrata", kazao je djelatnik Pružnih građevina Delnice Dalobor Vidaković. A prometa gotovo da i nema. Ulice čekaju ljude, ceste aute, pruge vlakove. No Delničani ne odustaju.. doći će, poručuju, bolje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo