BORAS ZAPRIJETIO STUDENTIMA: / Nije se ni trudio biti suptilan, teško je vjerovati što je poručio prije prosvjeda

Image

'Svaki je student potpisao ugovor da će se držati Statuta Sveučilišta, isto kao i svaki nastavnik. Sve izvan toga je po meni političko djelovanje', kaže Boras

26.3.2019.
20:19
VOYO logo

Pred Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu održao se prosvjed pod nazivom “Stop nasilju nad Sveučilištem”, a povodom pokretanja postupka za dodjelu počasnog doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću. Otvoreno pismo Senatu Sveučilišta protiv dodjele u posljednja tri dana su potpisali oko tisuću profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu.

Image
STOTINE PRED REKTORATOM ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA: /

'Oni neće stati, moramo ih zaustaviti!'

Image
STOTINE PRED REKTORATOM ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA: /

'Oni neće stati, moramo ih zaustaviti!'

Studenti, kaže, krše Statut

No rektora Damira Borasa to previše ne brine, a studentima koji su odlučili i prosvjedom pokazati da se protive dodijeljivanju počasnog doktorata je ne baš uvijeno zaprijetio, ističući kako krše Statut Sveučilišta, pa i zakon, na koji su se ugovorno obvezali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki je student potpisao ugovor da će se držati Statuta Sveučilišta, isto kao i svaki nastavnik. Sve izvan toga je po meni političko djelovanje. Mi smo spriječeni Statutom i zakonom da djelujemo politički zainteresirano. Dakle, moramo se držati neutralno i to piše u Statutu. Dakle, morate se držati procedura, dakle imate vijeća, dekane, vijeća područja, Senat, to je vrhovno tijelo i treba ga poštovati.

U tom smislu, sve izvan toga je zapravo nešto što ne postoji za Sveučilište kao pretpostavka. Sve ostalo je političko djelovanje. Nemam ništa protiv toga da ljudi iskazuju svoja djelovanja, ali moraju znati da to nije prema Statutu Sveučilišta. Senat donosi odluke većinom glasova, bira se i odlučuje demokratski, to je vrhunac demokracije, ali naravno, ne može svatko biti član Senata.”, rekao je Boras za N1 televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor je u svojoj izjavi vjerojatno ciljao na Članak 6. Statuta Sveučilišta koji glasi "Članovi sveučilišne akademske zajednice dužni su unutar Sveučilišta djelovati politički neutralno bez isticanja osobnih političkih stavova".

A što s fakultetima koji su se proceduralno usprotivili?

Rektora koji poziva na proceduru i tvrdi kako je sve ostalo političko djelovanje trebalo bi podsjetiti kako su neki fakulteti, među njima i onaj najveći, iskoristili svoju demokratsku proceduru i oštro osudili dodjelu doktorata mimo svih uzusa akademske tradicije, i to čovjeku koji se prilično često pojavljuje na sudu i to ne kao svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu’, poručili su iz Vijeća Filozofskog fakulteta, dok je PMF bio jednako oštar: "To bi dovelo u pitanje dignitet našeg rada i bitno naštetilo ugledu Sveučilišta". I ministrica znanosti iskoristila je svoje demokratsko pravo i istaknula kako "Sveučilište je autonomno, ali moraju biti svjesni kakvu poruku ovime šalju mladima"

Doktorat uoči sezone izbora je apolitično?

A kada već spominje političko djelovanje, rektoru bi trebalo skrenuti pozornost i na sastavnicu Sveučilišta koja najkompetentnija za klasificiranje što jest, a što nije političko djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo je i na Fakultetu političkih znanosti, na kojem, kako piše Srednja.hr, svaki brucoš zna da je nemoguće politički neutralno djelovati, sazvao izvanrednu sjednicu vijeća da se fakultet očituje. O dodjeli doktorata jednoj od politički najmoćnijih figura u državi, i to uoči sezone izbora prvo onih za EU parlament pa predsjedničkih pa onih parlamentarnih.

Prema Borasu, to je je politički neutralno djelovanje. Kao što je politički bilo neutralno dodijeliti počasni doktorat Draganu Čoviću ususret izbora u Bosni i Hercegovini. No zato je prosvjed studenata i pismo koje je potpisalo više od tisuću članova akademske zajednice čista politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo