PROMIJENIO PLOČU /

Boras o tužbi protiv studenta Hrvatskih studija: 'Ako se ispriča povući ćemo je'

Na novinarsko pitanje trebaju li studenti strahovati zbog iznošenja mišljenja, Boras je kazao kako se ne radi o pitanju kritičog mišljenja, već pitanja iznošenja neistina

12.12.2017.
16:50
VOYO logo

Nakon održane sjednice Senata rektor Damir Boras osvrnuo se na tužbu koju je Sveučilište u Zagrebu, zastupano po Borasu, podnijelo protiv studenta Hrvatskih studija Luke Kovača. "Ja sam obavijestio Senat, dakle s obzirom da je kolega student dao jednu izjavu koja je prenesena od velikog broja portala, nekritički, i koja je nanijela veliku štetu. To nije akademsko, naše unutarnje, nego pitanje medija. 

Sveučilište je preko odvjetničke kuće zahtijevalo da se ispravi taj tekst preko Hine, one to nisu prihvatili i onda nama nije ostalo ništa drugo nego da pokrenemo jedini način na koji se od takvih netočnosti, neistina od kojih smo stalno izloženi možemo obraniti. Sveučilište je moralo to poduzeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjestan sam da je dečko mlad, da je mladenački možda neopreezan, nije mi lako zbog toga. Izvijestio sam Senat o tome i rekao da ćemo rado povući tužbu čim se on ispriča", kazao je Boras.

Rektor je kazao kako sloboda govora na Sveučilištu ne znači iznošenje neistina te da je optuživanjem uprave Hrvatskih studija da su organizirali kriminalni čin provale nanesena šteta jer se, kako tvrdi "takve stvari ne mogu iznositi". "Dakle, postoji odgovornost, Sveučilište je izloženo velikom medijskom pritisku uz puno neistina, to je bilo cijelo ovo ljeto", kazao je Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na izjavu ministrice Divjak koja je rekla kako je tužna zbog događaja te da je neprimjereno da Sveučilište tuži vlastitog studenta.  "Što se tiče ministrice, žao mi je da ona nije nazvala mene pa da ja objasnim o čemu je riječ. Ja sam svjestan i ja sam tužan što se takve stvari događaju. Moram reći, tome su dosta pridonijeli i mediji koji nekritički iznose podatke koje nisu provjerili i koje i zdrav razum za pravo ne bi prihvatio", kazao je rektor.

Na novinarsko pitanje trebaju li studenti strahovati zbog iznošenja mišljenja, Boras je kazao kako se ne radi o pitanju kritičog mišljenja, već pitanja iznošenja neistina. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo