HZJZ RAZJASNIO / Bolnice bilježe smrti 'od' i 'sa' covidom, no znate li u čemu je razlika?

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U posljednjih je mjesec dana, odnosno od 10. siječnja do 9. veljače, ukupno preminulo 1.437 osoba

10.2.2022.
17:06
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Prema podacima dostupnim na vladinoj stranici Koronavirus.hr, od početka pandemije u Hrvatskoj je umrlo 14.329 osoba, od čega je njih 48 umrlo od ili sa covidom u posljednja 24 sata. Razlika u smrtima "od" ili "sa" covidom u bolnicama se bilježi tek odnedavno, točnije od 10. siječnja ove godine.

Prema tim podacima, u posljednjih je mjesec dana, odnosno od 10. siječnja do 9. veljače, ukupno preminulo 1.437 osoba, od toge je 1.051 osoba preminula od covida, a njih 386 sa covidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KOPAMO SEBI JEDNU RUPU' /

Umiru li covid pacijenti po hrvatskim bolnicama zbog superbakterija? Đikić: 'One su sve veća opasnost'

Image
'KOPAMO SEBI JEDNU RUPU' /

Umiru li covid pacijenti po hrvatskim bolnicama zbog superbakterija? Đikić: 'One su sve veća opasnost'

Razlika između smrti 'od' ili 'sa' covidom

HZJZ je za N1 pojasnio razliku između te dvije smrti. Kako navode, smrt bolesnika koji su umrli od covida definira se kao smrt uzrokovana bolešću koja je klinički kompatibilna s potvrđenim slučajem covida-19, osim ako postoji jasni drugi uzrok smrti koji se ne može povezati s covidom-19, primjerice neka vrsta traume. Klinički tijek razvoja bolesti je liječnicima dobro poznat, a među ostalim podrazumijeva završetak pneumonijom, plućnom embolijom, RDS-om, sepsom ili drugim posljedicama covida-19. Također, da bi se definirala smrt od covida, između vremena bolesti i smrti ne smije postojati razdoblje potpunog oporavka.

Smrt bolesnika koji su umrli sa covidom definira se kao smrt koja je uzrokovana i klinički kompatibilna s drugim bolestima (npr. trauma, rak u terminalnoj fazi, moždani udar, infarkt miokarda, terminalna faza bubrežnog zatajenja, terminalna faza zatajenja jetre i dr.) i ne postoji jasan klinički tijek bolesti koji se povezuje s covidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se, prema podacima koje je ECDC objavio 3. veljače, nalazi na 9. mjestu najviše kumulativne smrtnosti od početka epidemije sa stopom od 3394.88 umrlih na jedan milijun stanovnika, što svakako nisu dobri podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo