OSTAJU BEZ 60 KREVETA / Bolnica u Karlovcu na udaru zdravstvenih reformi: 'Jačaju se veliki centri, a drugi gube krevete'

Image
Foto: Pixsell

'Odluke Ministarstva zdravstva se u Karlovcu, županiji i bolnici bespogovorno se prihvaćaju, uz ponavljanje mantre da će gubitkom akutnih kreveta jačati dnevna bolnica, pa će svi pacijenti biti tamo zbrinuti. Mi u to ne vjerujemo'

7.12.2023.
14:31
Pixsell
VOYO logo

Vijećnici SDP-a u Skupštini Karlovačke županije Srećko Curman i Ehlimana Planinac te saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić upozorili su u četvrtak da će karlovačka bolnica zbog reforme zdravstva ostati bez šezdesetak kreveta.

Tvrde da slična sudbina očekuje i ogulinsku bolnicu nakon što od Nove godine županijske bolnice postaju državne. "Gubitkom tih kreveta doći će da pada razine zdravstvene usluge, jačaju se veliki centri u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, a manje bolnice gube krevete", rekao je Curman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako se u karlovačkoj bolnici predlaže ukidanje svih akutnih kreveta na odjelu za oftalmologiju, na niz drugih odjela smanjenje njihova broja, a na Odjelu za infektologiju ostao bi jednak broj.

Image
NEMA IH NI ZA LIJEKA /

U domu zdravlja Karlovac nedostaje sedam timova obiteljske medicine: 'Čeka li se da netko padne s neba?'

Image
NEMA IH NI ZA LIJEKA /

U domu zdravlja Karlovac nedostaje sedam timova obiteljske medicine: 'Čeka li se da netko padne s neba?'

"Odluke Ministarstva zdravstva se u Karlovcu, županiji i bolnici bespogovorno se prihvaćaju, uz ponavljanje mantre da će gubitkom akutnih kreveta jačati dnevna bolnica, pa će svi pacijenti biti tamo zbrinuti. Mi u to ne vjerujemo", poručio je Curman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je pacijentima ostavljen izbor liječiti se u Zagrebu ili kod privatnika, no mnogi si to ne mogu priuštiti jer već im je i odlazak u Zagreb poduhvat.

Ustvrdio je da bi smanjenjem broja kreveta karlovačka bolnica prešla u nižu kategoriju, što dugoročno znači gubitak specijalista i subspecijalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opća bolnica Karlovac bila je donedavno prosperitetna – napravljen je heliodrom, bila je nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci, stečeni su uvjeti za obavljanje torakalnih i neurokirurških zahvata i postojala je nada za boljom kategorizacijom. Novom uredbom sve to bi trebalo otići u prošlost", ocijenio je Curman.

Planinac je dodala da zbog reforme zdravstva liste čekanja mogu biti još dulje i iznijela podatke po kojima je čekanje na zdravstvene usluge u državnim bolnicama duže nego u Karlovcu i Ogulinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je podsjetila da je država preuzela županijske bolnice bez konzultacija s njihovim osnivačima. "Nismo uvjereni da je država dobar gospodar jer KBC-ovi generiraju više od 70 posto ukupnog duga u zdravstvu", rekla je Marić.

POGLEDAJTE VIDEO: Prva bolnica u Hrvatskoj koja je za svoje trudnice i roditelje pripremila zdrave obroke! Posjetili smo ju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo