'BLOKIRANI' NE VJERUJU PLENKOVIĆU, ZA NET.HR PORUČUJU: 'Sumnjamo u Vladinu dobru volju i znanje'

Image
Foto: PIXSELL

Oko 325.000 građana danas duguje više od 40 milijardi kuna, a većina od ovog strašnog broja blokirana je od 2013. godine.

8.3.2018.
17:00
PIXSELL
VOYO logo

Premijer AndrejPlenković na današnjoj je sjednici Vlade potvrdio da njegov kabinet radi na mjerama kojima bi se oprostio dio duga građana i time smanjio broj blokiranih građana.

Premijer kaže da Vlada radi u tri smjera: U prvom slučaju, država bi otpisala dugove najugroženijima; u drugom stvarala povoljno zakonsko okruženje koje bi potaknulo privatne vjerovnike da otpuste određena potraživanja koja ne uspijevaju naplatiti od blokiranih građana; te konačno gledala kako unaprijediti, pojednostaviti i ubrzati provedbu stečaja potrošača za pojedine kategorije blokiranih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sljedećih nekoliko tjedana Vlada će s tim u vezi pripremiti zakonske promjene i uputiti ih u Sabor", rekao je Plenković.

Image
TRAČAK NADE ZA 325.000 BLOKIRANIH: /

Predstavljene mjere kojima Vlada planira otpisati dug građana: 'Znatno ćemo smanjiti njihov broj'

Image
TRAČAK NADE ZA 325.000 BLOKIRANIH: /

Predstavljene mjere kojima Vlada planira otpisati dug građana: 'Znatno ćemo smanjiti njihov broj'

Ovako načelno predstavljene mjere nisu pretjerano oduševile Udrugu 'Blokirani' koja radi na promicanju i unapređenju prava građana kojima je blokiran dohodak, mirovina, imovina, bankovni računi i koji stoga žive u uvjetima siromaštva, a takvih je krajem siječnja ove godine u Hrvatskoj bilo gotovo 325.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Očito je razgovarao s javnim bilježnicima'

"Plenković je očito razgovarao s javnim bilježnicima jer smo mi bili kod predsjednice", kaže nam predsjednica Udruge MiriamKervatin.

"Prije samo dva tjedna njegova Vlada još nije znala ni točan broj blokiranih građana koji su proveli stečaj potrošača. Tako da sumnjam u njihovu dobru volju i znanje", poručuje Kervatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Udruge ekskluzivno nam je ustupila prezentaciju s kojom su 'Blokirani' stigli na jučerašnji sastanak kod predsjednice Grabar-Kitarović. "Naše zahtjeve je Ured predsjednice proslijedio Vladi", otkriva nam Kervatin.

Iz prezentacije je vidljivo da se gotovo svi problemi mogu riješiti - političkom odlukom. No, politička volja uvijek je suprotstavljena voljom interesnih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao ključ problema istaknuli su trenutačni zakonski okvir, koji je, prema njihovu mišljenju, omogućio spregu financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja. Smatraju kako je cjelokupan sustav postavljen tako da mu nije cilj naplata potraživanja nego što dulje financijsko iscrpljivanje dužnika.

Dug veći od 40 milijardi kuna

"Hrvatska je među državama s najvećim brojem zaposlenih u pravosuđu, no usprkos tome pravni je sustav defektan i stoga nestabilan. Neprihvatljivo je prebacivanje sudske nadležnosti na odvjetnike, bilježnike ili sudske savjetnike, FINU", kažu 'Blokirani'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno su naglasili da se svaki dan u Hrvatskoj pokreće dvije tisuće novih ovrha, od čega najveću financijsku korist imaju javni bilježnici, odvjetnici i Fina.

"Početkom 2011. godine prosječno je svaki blokirani bio dužan 77.255 kuna. To je bilo lako za riješiti. Danas duguju više od kompletne privrede", stoji u prezentaciji. Konkretno, oko 325.000 građana danas duguje više od 40 milijardi kuna, a većina od ovog strašnog broja blokirana je od 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput Plenkovića, i 'Blokirani' su predsjednici jučer predstavili tri mjere za rješenje problema:

  • reprogram i otpis dugova, rok provedbe: 2 godine
  • vratiti osobnu potrošnju na razinu pretkriznog perioda
  • bez upumpavanja svježeg novca u sustav oporavak nije moguć
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo