Prošao tri zatvora /

Bjegunac iz brazilskog zatvora danas je zagrebački vozač Ubera: 'Putnici mi daju petice'

O iskustvima iza rešetaka Mato Pauk čak priča ljudima koje vozi. A oni mu redom daju ocjenu 5. 'Podržavaju me i poručuju da se borim za svoja prava', ističe

3.5.2018.
18:54
VOYO logo

Od sarajevske Kule, milanske Opere do najzloglasnijeg brazilskog zatvora. Sve je to prošao Mato Pauk 56-godišnji Županjac. On je bjegunac iz Brazila, protjeran iz Italije, a sada živi u zagrebačkom naselju Botinec gdje vozi Uber. 

U potpuno nehumanim uvjetima Mato Pauk služio je kaznu u brazilskom zatvoru. "Od osam do 30 ljudi je u ćelijama. Nabijeni kao sardine. Ja sam prvih šest mjeseci spavao na betonu, na totalnom betonu, bez ičega, nisam imao mogućnost ni oprati zube", priča nam Mato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Paukovi problemi počeli su '98., kada su iz policijskog skladišta u Županji nestala dva automobila. "To su ti papiri, to je ta originalna presuda. O trojici Talijana gdje sam ja tumač njima bio. Ja sam njima samo tumač bio", pokazuje nam presudu.

Ali je u Sarajevu završio u zatvoru, pa je izručen Italiji, da bi kasnije iza rešetaka završio i u Brazilu. I to u najzloglasnijem zatvoru iz kojeg je uspio pobjeći tijekom pobune zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su bili koncentrirani više na te nemire, ja sam uspio izaći van, imao sam putovnicu koju sam uzeo iz njihovih ormara i otišao sam za Argentinu", kazao nam je.

Posuđenim novcem vratio se u Hrvatsku, gdje posljednjih mjesec dana vozi Uber. A to što je prošao tri zatvora - za poslodavca, nije problem.

"Ja sam u Uber morao donijeti dokument da protiv mene nema nikakav proces i da nisam osuđivan u Hrvatskoj."

I nema. Ima potvrdu o nekažnjavanju, a svi zatvori u kojima je bio izvan su naše zemlje. O iskustvima iza rešetaka - čak priča i ljudima koje vozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao im je kad čuju takvo što. Jer je apsurdno. Daju mi peticu na kraju vožnje, podržavaju me. Kažu, borite se za svoja prava", kazao nam je Mato.

Vlastitu djecu Pauk nije vidio već osam godina. "To su moji blizanci, moje zlato, moje sve, moj život, to iz ponosa mogu reći", pokazuje nam fotografije djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakog dana čuju se telefonom. Ali u Brazil poručuje - više ne ide. I to sve dok ne dokaže da je počinjena velika pogreška. Što će, nada se - na kraju - i dokazati.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo