BIVŠI PREMIJER: / Dobro je da se pojavio Most i da je prizemljo prepotenciju i bezobrazluk obje koalicije

Image
Foto: Pixsell, Dalibor Urukalović

"Želim reći da mi je drago da se pojavio Most.

18.12.2015.
9:22
Pixsell, Dalibor Urukalović
VOYO logo

U utorak će biti poznat mandatar ili idu novi izbori. Kakav profil premijera stručnjaka trebamo? Kakve su šanse za božićnu vladu? Što mandatar mora napraviti prvo kada dođe u Banske dvore? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Franjo Gregurić (bivši premijer Vlade nacionalnog jedinstva), Davorko Vidović (bivši ministar rada i socijalne skrbi), Ivan Tepeš (predstavnik Domoljubne koalicije) i Silvano Hrelja (predstavnik koalicije Hrvatska raste).

Silvano Hrelja rekao je kako će danas na sastanku biti netko u ime koalicije Hrvatska raste te da HSU podržava pregovore i stav SDP-a u njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most je u ovom trenutku stvarno most između Domoljubne i koalicije Hrvatske raste", komentirao je i osvrnuo se na istupe šefice Laburista, Nansi Tireli: "Nikad se nije inzistiralo na previše usklađenim izjavama, imamo slobodu."

Image
U SVEMU SE SLAŽU: /

Most, HDZ i SDP sastanče opet večeras, sutra i prekosutra

Image
U SVEMU SE SLAŽU: /

Most, HDZ i SDP sastanče opet večeras, sutra i prekosutra

Verbalni fašizam Zorana Milanovića

"Sve je na stolu i o svemu možemo razgovarati", podsjetio je Ivan Tepeš na stav Domoljubne koalicije i opisao kako je to izgledalo na pregovorima s Mostom istaknuvši da se nije razgovaralo o foteljama, već o modelima suradnje. Verbalnim fašizmom nazvao je istupe Zorana Milanovića u kojima je premijer prozivao njegovu stranku i udario na članove Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se danas događa, to je pokušaj miniranja Mosta, to ništa nije iskreno", izjavio je Tepeš o postupcima Milanovića prema Mostu.

Franjo Gregurić napravio je usporedbu današnje situacije s vremenom kada se Hrvatska stvarala. Iako se ne može potpuno usporediti zbog ratnih zbivanja, smatra Gregurić, formirala se vlada demokratskog jedinstva da bi zemlja ekonomski opstala i bila međunarodna priznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisci su nepotrebni

"Želim reći da mi je drago da se pojavio Most. Dobro je da se pojavio i dobro je da je prizemljio i jednu i drugu koaliciju, da tu prepotenciju, bezobrazluk i rječnik pomalo počinju spuštati dolje. Bojao sam se da li će oni to izdržati ili neće, bez obzira odakle pritisci dolazili. Mislim da pritisci nisu potrebni", kazao je Gregurić. Svog kandidata za premijera ima, no njegovo ime nije želio reći. Tek je otkrio da je riječ o čovjeku između 40 i 50 godina.

Trebamo stručnjake

"Političke ekipe bi trebale biti svjesne da bez stručnih ljudi koji bi trebali voditi stručne resore i realizaciju tih ciljeva, moraju odgovarati", rekao je Gregurić. "Mi smo danas najzaduženija zemlja u okruženju", dodao je i podsjetio da su u tadašnjoj vladi imali četiri akademika, koji su bili dokazani i iza kojih su stajali rezultati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila prva koalicijska vlada i teško je funkcionirala", opisao je prve dane trećesiječanjske koalicije Davorko Vidović koji iz ove perspektive smatra da su ostavili dobre rezultate i znatno povećanje životnog standarda, iako su izgubili sljedeće izbore.

Tko stvara umjetne podjele?

"Jedan dio krivnje u tome leži i u percepciji da smo bili vlada koja se svađala", rekao je i detektirao glavni problem te vlade – to što u njoj nisu sjedili čelnici stranaka i na čemu se Ivica Račan dodatno iscrpljivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se stvaraju umjetne podjele... ali mislim da su građani Hrvatske, za razliku od stranačkog vodstva i članstva, manje raspoloženi za taj tip konfrontacije", izjavio je Grgurić za HRT.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo