Dragan Munjiza za RTL / Bivši predsjednik Uprave Konzuma o oduzimanju dionica i kazni: 'To je prekomjerno granatiranje'

Smatra da se sada radi o političkom i pravnom pitanju

18.12.2019.
20:15
VOYO logo

Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja oduzela je privremenom mjerom Fortenovi sve dionice Mercatora. Fortenova je u svom odgovoru napisala da je "privremenom mjerom oduzimanja dionica Mercatora Slovenija neutemeljeno otuđila privatno vlasništvo Agrokora d.d.". 

Postavlja se pitanje može li Slovenija zauvijek oduzeti dionice Fortenovi, odnosno Agrokoru? Na to je pitanje za RTL odgovorio bivši predsjednik Uprave Konzuma Dragan Munjiza ocijenivši to kao pravno pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Munjiza ističe kako je "Mercator broj jedan u Sloveniji, a Konzum plus broj jedan u Hrvatskoj i oni su sada de facto vezani pupčanom vrpcom koja se ne vidi".

Dodaje kako se može razumjeti i strah slovenskih dobavljača. Pitanje je bi li Fortenova grupa u slučaju da zavlada Mercatorom i dalje slijedila očekivanja slovenskih proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bez obzira na to Munjiza smatra kako je udruženje dviju kompanija "prirodan tijek stvari".

"Smatram da će ipak na kraju prevladati razum, da će se dogovoriti i zajedno udruženi u regiji donositi bolje rezultate", rekao je Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako je proces prijenosa Mercatora na Fortenova grupu iznimno kompliciran.

"To sada postaje pravno i političko pitanje, a do sada je bilo poslovno pitanje. To sigurno nije dobro ni za Mercator ni za Konzum plus, odnosno Fortenovu, a ni za odnose Hrvatske i Slovenije", izjavio je Munjiza i dodao da uplitanje Vlade nije potrebno, već da se poslovodstva, vlasnici, uprave te nadzorni odbori moraju dogovoriti s obzirom na to da "to može biti pozitivan ishod i za hrvatske i za slovenske dobavljače te kupce u regiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku i izrečenu kaznu bivši predsjednik Uprave Konzuma opisuje kao "prekomjerno granatiranje kojem se nitko nije nadao" te da je s poslovnog aspekta to iznimno čudna i esktremna odluka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo