BIVŠI MINISTAR TVRDI DA MATEMATIKA EPIDEMIJE VIRUSA NE ODGOVARA REALNOM STANJU: / 'U Hrvatskoj sigurno ima više zaraženih'

Image
Foto: Robert Anić/Pixsell

Kaže da će ozbiljnost posljedica za hrvatsko gospodarstvo ovisiti o tome "kada i ako epidemija završi"

27.2.2020.
7:09
Robert Anić/Pixsell
VOYO logo

Svjetsko bi gospodarstvo nova bolest mogla koštati bilijun dolara, a britanski Guardian piše da vodeći ekonomski prognostičari pretpostavljaju da bi globalni rast mogao pasti za 1,3 posto. No koliko je ozbiljna situacija za Hrvatsku, osobito zato što dosta ovisi o turizmu. Nekadašnji ministar gospodarstva, Goranko Fižulić kaže da će ozbiljnost posljedica za hrvatsko gospodarstvo ovisiti o tome "kada i ako epidemija završi".

'Naša koncentracija na Italiju je pogrešna'

"Ako u travnju i svibnju sve to bude zaboravljeno, onda bi utjecaj na sezonu bio minimalan. U prvom kvartalu mi imamo 1,6 posto svih noćenja, nama je najbitniji treći, u kojem imamo gotovo tri četvrtine svih noćenja. No važno je reći da se ovdje ne radi o Kini, o Italiji, ovo je pandemija koja se sutra može dogoditi u Njemačkoj. Naša koncentracija na Italiju je pogrešna", kazao je Fižulić u RTL Direktu te napominje da su testovi rađeni neujednačeno po raznim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iran je napravio 1750 testova i začas se popeo na 150 zaraženih. Zamislimo da je Indija to napravila. Nizozemska je imala samo 40 testova i nije nikoga našla. Italija je napravila 9700 testova i zato došla do brojke od 400 zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je gledati sve matematičke modele. Napravljeno je 150 znanstvenih, kliničkih istraživanja u posljednja dva do tri tjedna, a u vrijeme SARS-a je za to trebalo godinu dana. Treba imati strpljenja, volje i s pažnjom iščitati veći broj podataka", ističe Fižulić.

Image
KAKO SE PRIPREMITI ZA PANDEMIJU? /

Razloga za paniku za sada nema, ali trebalo bi se smisleno pripremiti. Za svaki slučaj...

Image
KAKO SE PRIPREMITI ZA PANDEMIJU? /

Razloga za paniku za sada nema, ali trebalo bi se smisleno pripremiti. Za svaki slučaj...

Broj testova dosta određuje sliku

Kako bi ilustrirao problematične podatke, skreće pozornost na Južnu Koreju. "Kada bi Južna Koreja bila jedna od kineskih provincija bila bi druga ili treća po broju oboljelih što je nestvaran podatak. Jer najmanje 12 kineskih provincija je veće od Koreje i izloženo epidemiji. Kina je ili odlučila ne raditi testove ili frizirati rezultate. Kod svake krize morate menadžerirati ekonomiju i, u ovom slučaju, zaštititi zdravlje stanovnika. Tu morate razumjeti ponašanje drugih država", kaže Fižulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba biti oprezan oko svih podataka koje smo dobili", ističe te dodaje kako je on prije svega matematičar te ga to zanima iz tog aspekta: "Hoću samo reći da se radi o nekonzistentnim podacima. Ne možete uspoređivati Nizozemsku i Francusku kad je jedna država napravila 40 testova, a druga 7500".

Image

VODITELJ ISTRAŽIVAČKOG CENTRA ZA GLOBALNO ZDRAVLJE OBRATIO SE JAVNOSTI: ‘Moram ispuniti svoju društvenu zadaću kao znanstvenik…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Impresioniran komunikacijom ministra, ali...

Zadovoljan je načinom komunikacije ministra zdravstva Vilija Beroša, ali upozorava na previše fokusa prema tome tko gdje i otkud putuje.

"Impresioniran sam načinom na koji je počeo stvar menadžerirati, ali smatram da je to preopterećenje s putovanjima potpuno pogrešan put. Mi nemamo više orijentaciju na Kinu, Koreju, Italiju... Nama novi slučajevi mogu dolaziti iz bilo koje zemlje. Ima ih sigurno puno više u Hrvatskoj i veliko je pitanje je li ovaj naš nulti slučaj otišao zaražen ili se vratio zaražen jer se na dva slučaja u Milanu pozivaju i Francuska, Španjolska, Norveška, Finska i Hrvatska. A to je nemoguće", upozorava Fižulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo