Nekad je bio gospodarsko čudo regije, a evo čime se danas ima za pohvaliti

Do Domovinskog rata Vukovar je bio među vodećim gradovima u bivšoj državi po razvijenom gospodarstvu, a samim tim i uopće po kvaliteti života.

17.10.2014.
11:45
VOYO logo

Rat i ratna stradanja donijeli su nezamisliva razaranja, tako da je i danas, 23 godine od rata, gospodarstvo na koljenima, s visokom stopom nezaposlenih. Međutim, Vukovar se opet ima čime pohvaliti i isticati da je po nečemu prvi i najbolji u Hrvatskoj, piše Al Jazeera.

Riječ je o ratnom turizmu, koji zadnjih godina uzima sve veći zamah i koji bi, po nekima, mogao biti nova velika tvornica grada na Dunavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neiskorišten potencijal

"Ratni turizam u Vukovaru ima ogroman potencijal, ali je on, nažalost, još uvijek nedovoljno iskorišten. Vukovar više nema Borovo i onakve gospodarske gigante, ali ratni turizam bi mogao biti naša nova velika tvornica i jedna od bitnih stavki za dalji razvoj grada. Tu je naš ogromni potencijal i još veća šansa za razvoj", kaže Zoran Šesto, vlasnik jedne obiteljske vukovarske destinacijske turističke agencije.

Šesto podsjeća na niz sadržaja koji su proteklih godina osmisleni, a koji iz godine u godinu privlače desetine tisuća turista iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom svojih posjeta Vukovaru turisti redovito posjećuju Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Kameni križ na ušću Vuke u Dunav, spomen-mjesto ratne bolnice, vodotoranj, Memorijalni centar u vojarni, mjesto masovne grobnice na Ovčari, Spomen dom Ovčara, Spomen dom na Trpinjskoj cesti, Velepromet. Tu je i još niz drugih sadržaja koja podsjećaju na stradanja Vukovara i Vukovaraca tijekom Domovinskog rata.

Do razvoja ratnog turizma došlo slučajno

Precizne brojke koliko turista godišnje posjeti Vukovar su nepoznate i različite su od ustanove do ustanove, ali svi se slažu da radi o brojci koja ide i do 150.000 turista. Svi oni dolaze vidjeti grad u čijoj obrani je sudjelovalo gotovo 1.800 branitelja, dok je tisuće ljudi spas potražilo u skloništima. Prema službenim podacima, poginulo je više od 3.200 ljudi, dok ih je više od 17.000 ozlijeđeno. Cijeli grad je gotovo uništen, a zabilježeni su i brojni ratni zločini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, sve te crne brojke nisu bile dovoljne da Vukovar razvije na pravi način ratni turizam. Sve to što imamo, mislim tu na spomen-domove i slične sadržaje, najčešće su rezultat pokušaja branitelja i građana, koji su se organizirali i poduzeli nešto da se jedan dio stradanja obilježi i ne zaboravi. Kasnije je to preraslo u nešto više, pa zato često kažem kako je do razvoja ratnoga turizmu u Vukovaru došlo zapravo slučajno", ističe Šesto.

On kaže kako svih ovih godina Vukovarci nisu napravili odmak od emotivne ka tržišnoj razini kako je to napravljeno u Njemačkoj, Poljskoj, Vijetnamu. Dodaje kako sadržaji nisu umreženi, pa su, na neki način, jedni drugima konkurencija, nedostaje sustavan rad, plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruju u bolje sutra

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček, koji je na ovu dužnost stupio nakon lipanjskih prijevremenih izbora, najavljuje mnogo snažniji i konkretniji angažman grada u razvoju ratnoga turizma. Tvrdi da je svjestan koliki potencijal ratni turizam ima, kao i da će gradske vlasti učiniti sve kako bi se iskoristile mogućnosti ovoga vida turizma.

"Grad Vukovar aktivno surađuje u projektu Ministarstva branitelja, u okviru kojega će svi osnovci posjećivati Vukovar da se upoznaju s ratnom povijesti Vukovara. Učinit ćemo sve i da turiste sa kruzera zadržimo u Vukovaru, kako bi i oni saznali više o stradanjima grada tijekom Domovinskog rata. Vjerujem u mnogo bolje sutra ratnog turizma u Vukovaru", zaključio je Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ratni-turizam-nova-velika-sansa-vukovara

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo