HOLY U RTL DIREKTU / Bivša ministrica o onečišćenom zraku u Zagrebu: 'Zimi su i inače veće koncentracije lebdećih čestica'

'Lebdeće čestice osim iz ložišta dolaze i iz prometa', objasnila je Mirela Holy u RTL Direktu

15.1.2020.
22:55
VOYO logo

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavili su kako je zrak u Zagrebu bolji nego prošlih dana. Kvaliteta zraka više nije jako loša, ali zbog visokih vrijednosti lebdećih čestica zrak je i dalje umjereno onečišćen.

Bivša ministrica zaštite okoliša u Vladi premijera Zorana Milanovića Mirela Holy u RTL Direktu kazala je da treba vjerovati Zavodu za javno zdravstvo kada kaže da ova situacija u Zagrebu nije opasna za građane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I inače se u zimskim mjesecima u velikoj većini gradova, zato što se u to vrijeme loži u kućama, javljaju povećane koncentracije lebdećih čestica. Visoke koncentracije lebdećih čestica jesu opasne u dugotrajnom razdoblju i mogu izazvati dosta opasne bolesti dišnih puteva, ali kada je to trenutno i kada su ti vrhunci kratkotrajni, onda ne bi trebalo biti opasno", kazala je Holy.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lebdeće čestice osim iz ložišta dolaze i iz prometa. Dok sam bila ministrica pa je bio problem sa Slavonskim Brodom i Rafinerijom, također je u zimskim mjesecima bio dosta veliki problem s lebdećim česticama. Detaljna istraživanja pokazala su da onečišćenje ne dolazi iz Rafinerije nego većim dijelom iz kućanstava i iz prometa", kazala je Holy. 

"Nisam sigurna da sa sadašnjom politikom možemo ispuniti ciljeve EU" 

Ona je jedna od potpisnica apela Vladi vezanog uz klimatske promjene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je jedna od država koja je ispunila zahtjeve iz Protokola iz Kyota. Mi nismo ispunili tu obavezu zato što smo ulagali u obnovljivu energiju, energetsku učinkovitost ili tehnologije koje su prijateljske prema okolišu, nego zbog toga što smo imali tešku gospodarsku situaciju, rat, došlo je do sloma industrije, a iz životnog ciklusa su izlazila i određena energetska postojenja. To je pridonijelo smanjenju emisije stakleničkih plinova", objasnila je i dodala da smo ispunili i ciljeve koje smo morali ispuniti do 2020. godine. 

"Nije to rezultat promišljene strategije i politike, i to je zabrinjavajuće jer se Europska unija sprema na tranziciju prema cirkularnoj ekonomiji, a Komisija je usvojila i novi zeleni dogovor. Postavljeni su vrlo ambiciozni ciljevi koji kažu da do 2050. godine u Europi više ne bi trebalo biti emisija stakleničkih plinova. Nisam sigurna da sa sadašnjom politikom Vlade mi to možemo ispuniti", kazala je Holy i dodala da nema sustavne politike kojom bi se Hrvatska pripremila za taj zaokret. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo