savjet za vladu /

Bivša ministrica o spasu gospodarstva nakon pandemije: 'Treba hitno pripremiti reforme, država može postati usko grlo'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dalić poručuje da bi prioritet trebala biti nadoknada gubitaka djelatnosti koje su zatvorene

10.12.2020.
16:30
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Nekadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u rijetkom je medijskom istupu sadašnjoj Vladi i premijeru Plenkoviću dala nekoliko savjeta kako da gospodarstvo opstane nakon pandemije koronavirusa.

Između ostalog, Dalić je poručila da treba povećati organizaciju administracije u pripremi i realizaciji državnih investicija, a posebice EU fondova. Isto tako, prioritet bi trebala biti nadoknada gubitaka djelatnosti koje su zbog trenutnih mjera zatvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izvješće vlade /

Burna noćna rasprava o Stožeru: 'Andrej Plenković sve budno prati sa svog tavana'

Image
izvješće vlade /

Burna noćna rasprava o Stožeru: 'Andrej Plenković sve budno prati sa svog tavana'

''Za spas gospodarstva treba gledati unaprijed i u iduću 2021. godinu ući sa pripremljenim reformama bez kojih je ekonomski oporavak neizvjestan. Ako država pod hitno ne osposobi administraciju, ne uredi stečajeve, ne osigura izvore za dokapitalizaciju poduzeća i poduzme još set mjera, postat će usko grlo i prepreka ekonomskom oporavku Hrvatske nakon što epidemija prođe'', izjavila je Dalić za Jutarnji list.

Za javna poduzeća, kaže, važno je da povećaju brzinu u realizaciji javnih investicija, a to uključuje i obnovu nakon razornog potresa. Na spas poduzeća trebat će obratiti posebnu pozornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naša su poduzeća visoko zadužena i neće se moći u potpunosti financirati u bankama. Bilo bi dobro izgraditi mehanizam kroz koji bi se moglo ulagati u kapital i osigurati brži oporavak. Dio njih će doći u dosta lošu situaciju. Valjalo bi proanalizirati pred stečajne odredbe kako bi se taj postupak pojednostavio i pridonosio sigurnijem opstanku aktivnosti'', kazala je za Jutarnji list Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo