više nisu sporne /

Biskupi promijenili mišljenje o COVID potvrdama, o referendumu MOST-a kažu: 'To je politička stvar, ne tiče se nas'

Hrvatski biskupi prvo su jutros priopćenjem kritizirali COVID potvrde, a onda - nakon sastanka s premijerom - ublažili retoriku

6.12.2021.
20:04
VOYO logo

Iako isprva nisu, biskupi sada podržavaju cijepljenje, obvezu testiranja, a ne smetaju im ni COVID potvrde kao način za smanjenje prenošenja koronavirusa - poručili su to nakon trosatnog sastanka u Banskim dvorima. No smeta im, tvrde, politikantstvo u pandemiji, a kritiku su uputili i prosvjednicima.

Teme razgovora s premijerom bile su demografija, obnova, Caritas, i - naravno - pandemija. Po tom su pitanju biskupi bliže nego ikad stavu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo se tu nekako složili. Sve što koristi za zaštitu od koronavirusa,  je ovoga trenutka važno", rekao je monsinjor Želimir Puljić.

Za biskupe više nisu toliko sporne ni COVID potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korisne su za zaštitu svega ovoga što COVID traži, mi nismo stručnjaci, dali smo objašnjenje u Iustitia et pax", dodaje Puljić.

U tom priopćenju svega sat vremena prije sastanka u Vladi, biskupi puno oštriji - upozoravaju da COVID potvrda ne bi smjela postati oblik indirektne prisile na cijepljenje.

Image
Odjednom cjepivo i potvrde OK /

Biskupi nakon sastanka s Plenkovićem sad zovu na cijepljenje, čak: 'Prihvatite i COVID potvrde!'

Image
Odjednom cjepivo i potvrde OK /

Biskupi nakon sastanka s Plenkovićem sad zovu na cijepljenje, čak: 'Prihvatite i COVID potvrde!'

"Ništa nije različito. Samo su krivo protumačili, mi smo istakli što i drugi dokumenti traže da se i kod cijepljenja i COVI potvrda traži određena dobrovoljnost. Ne možemo ljude prisiljavati", objašnjava Puljić.

A već takav stav podržava i predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ima veze sa zdravim razumom i mirnom glavom. To očito neki ljudi, koji žive crkveni život, imaju. Ne idu na prvu, ne slažemo se oko svega, ali to je tako jasno da je ovo neka vrsta maltretiranja ljudi i ne vodi nikamo", kazao jeMilanović.

No, biskupi više ne spominju korištenje neinvazivnih metoda testiranja kao prije mjesec dana, već samo obvezu testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne može cijepljenje, može bar onaj bris...", zaključio je Puljić.

Više od Vladinih mjera, biskupe smeta nešto drugo.

"Nažalost, čini se da je u ovom trenutku nije zdravstveni problem u pitanju, već politika, politikantstvo, pa nas to smeta pomalo", kaže Puljić.

Zamjeraju i nekim prosvjednicima za koje smatraju da su naštetili ugledu crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa mislim da nije primjereno nositi Presveto, znamo gdje se nosi Presveto, nismo složni s time", kaže Puljić.

Iako su u MOST-u biskupe vidjeli na svojoj strani, oni se pak od njihovog referenduma ograđuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biskupi su po ovome što su izašli na strani znanosti, to je znanstveni stav, a što Vlada gura je neznanstveni stav i koji je indirektna prisila na cijepljenje", rekao je Nikola Grmoja, a Puljić je na kraju o referendumu poručio:

"To je politička stvar, ne tiče se nas."

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo