Biografija / Tko je Filip Zavadlav?

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Filip Zavadlav je trostruki ubojica osuđen na 40 godina za masakr u Varošu iz 2020. godine. Nove detalje i cjelovitu tragičnu priču možete vidjeti ekskluzivno na 'PLAY Premiumu' od 18. ožujka u sklopu dokumentarnog specijala Potrage 'Zavadlav'.

10.3.2022.
9:27
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Filip Zavadlav rođen je 1995. godine u Splitu.

Školovanje

Filip Zavadlav je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje u Splitu. Prije tragičnog događaja studirao je na splitskom Pomorskom fakultetu. U srpnju 2021. Filip je navodno uplatio školarinu za upis na Pomorski fakultet u Rijeci, iako se još točno ne zna na koji način će biti utvrđena njegova nastava.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Filip Zavadlav je odrastao u naselju Skalice u Splitu uz oca Antu Zavadlava i majku Etel Zavadlav. Ima dva mlađa brata: Stanislava i Antona Ivana Zavadlava. Otac Ante je po zanimanju pomorac. Majka Etel Filipova oca je upoznala kada je imala samo 15 godina, dok je otac Ante imao 19. Majka je rodila Filipa kada je imala samo 19 godina. 

Problematično djetinjstvo 

Obiteljsko nasilje u obitelji Zavadlav je bilo poznato i Centru za socijalnu skrb u Splitu. Filip je imao problema s majkom, koja ga je počela zlostavljati od njegove pete godine, a nastavilo se intenzivno sve do 13. godine kada je napokon prijavio majku policiji nakon još jednog incidenta. Prema splitskom Općinskom sudu, majka Etel je dobila uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Njegova dva brata su navodno krenula putem droge, dok se Filip nastojao školovati i izvući iz toga pakla. Ipak, zabilježen je prvi incident nasilja s Filipove strane kada je 2013. pretukao svoga brata i dobio 30 dana kazne zatvora, a uvjetno šest mjeseci. Navodno, Filipu nisu bile strane manje krađe i provale zbog kriminalnog okruženja, prije nego što je odlučio okrenuti novi list i odseliti se iz obiteljskog doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi početak, ali i pad

Vjeru u novi početak je navodno potaknula i časna sestra koja je pomogla Filipu unajmiti stan u Šenoinoj ulici od Marcele Sunare. Stekavši radno iskustvo 2018. kao časnik na palubi broda u razdoblju od 14 mjeseci Filip je zaradio dovoljno novca da se pokuša maknuti od loše sredine. Ipak, nakon povratka s broda, nasilna prošlost ga je sustizala, jer su se obiteljski problemi i dalje nizali, a navodno počeli su ga proganjati i neki kriminalci zbog utjerivanja duga od brata Stanislava. 

Masakr u splitskom Varošu 

Dva tjedna prije tragičnog događaja, Filip je navodno imao problema sa spavanjem, a časnoj sestru je priznao da razmišlja o samoubojstvu. U to subotnje poslijepodne 11. siječnja 2020. Filip Zavadlav odjeven u crno krenuo je šetati Varošem s kalašnjikovom u ruci. Navodno, prvi pucnji su odjeknuli kada je Filip pogodio motocikl Yamaha XT 660 koji je vozio Marin Boban (24), a na suvozačkom mjestu se nalazio Jurica Torlak (38). Marin Boban je ostao nepomično ležati na tlu, dok je Jurica Torlak iako teško ranjen pobjegao u obližnju uličicu, gdje mu je na pragu svoje kuće pokušala pomoći Marija Brkljačić, koja ga je poznavala otkad se igrao s njezinim sinovima u djetinjstvu. Jurica je bio odvezen u bolnicu nakon što je Marija pozvala hitnu, ali je preminuo zbog težine rana. Nakon dodatnih hitaca koje je Filip ispalio za Juricom, Zavadlav je krenuo prema Kamenitoj ulici, gdje je živjela njegova sljedeća meta Jerko Malvasija, poznat kao lokalni kriminalac i preprodavač narkotika. Nakon što nije zatekao nikoga kod kuće, Filip je krenuo prema Radmilovićevoj ulici, gdje je upucao svoju treću žrtvu Marina Ožića Paića (25). Navodno, toga dana Filip je ispalio 36 metaka iz svoga oružja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon zadnje žrtve, Filip Zavadlav je nastavio šetati gradom, bacivši kalašnjikov u kontejner u Nazorovoj ulici i mirno dočekao policiju koja ga je uhitila nedaleko od obiteljskom doma ispred kafića Borsalino na Skalicama. 

Krajem siječnja 2020. Jerko Malvasija je dao izjavu medijima da je imao sreće što je toga kobnoga dana spavao kada mu je Filip došao no vrata, no da nema nikakve veze s njim niti da ga poznaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak suđenja

Nedugo nakon uhićenja u siječnju 2020. mediji su objavili da je Filip Zavadlav prebačen iz zatvorske bolnice u Kliniku za psihijatriju Vrapče (Zagreb) kako bi se utvrdilo je li ubrojiv ili nebrojiv za suđenje. Navodno, nakon što nije bio u stanju iznijeti obranu na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, Filip je proglašen raspravno nesposobnim, dok u istražnom zatvoru je trebao ostati još dva mjeseca. 

Na prvom ročištu 17. siječnja 2020. Filipov otac Ante i brat Stanislav odbili su dati iskaz pod isprikom da nisu u stanju zbog stresa i incidenta koji se dogodio nedavno kada je Stanislav bio napadnut u gradskom autobusu na predjelu Kila. U veljači 2020. mediji su objavili da je navodni počinitelj uhićen za napad na Stanislava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijska pozornost i bijesni izljevi osoba i prijatelja koji su poznavali preminule je eskaliralo iz dana u dan, tako da se Filip Zavadlav pred sucem Mlađanom Prvanom pojavio u pancirki radi zaštite. Navodno, zbog mogućnosti napada na Filipa, u ožujku 2020. mediji su prenijeli da se smatra da Filip nije siguran ostane li u Splitskom zatvoru.

Prema toksikološkim nalazima u Filipovoj krvi nakon napada pronađeni su lijekovi za nesanicu Cerson i Normabel. Filipov odvjetnik Branko Šerić je odlučio voditi obranu kao da se radi o smanjenoj ubrojivosti, a ne osveti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filip Zavadlav je do kraja 2020. prebačen u zatvor u Gospiću. 

Presuda za tri života

U srpnju 2020. započelo je suđenje Filipu Zavadlavu za ubojstvo tri mladića. Video možete vidjeti ovdje. Na upit sutkinje Višnje Strinić osjeća li se krivim, Filip je izjavio da se ne želi izjasniti krivim. U međuvremenu, optužnica je teretila Filipa i za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju s očekivanom kaznom od 50 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači 2021. mediji su objavili da je Filip Zavadlav dobio nepravomoćnu presudu za trostruku ubojstvo, gdje je proglašen krivim s kaznom od 15 godina za svako ubojstvo te još dvije godine za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Zbog nedostatka dokazivosti motiva, prihvatilo se da je Filip Zavadlav bio smanjene ubrojivosti toga kobnog dana. 

U kolovozu 2021. mediji su objavili da tužitelj Žarko Štrbac traži ukidanje nepravomoćne presude i traži novo suđenje s osudom teže kvalifikacije, jer smatra da je cijeli taj masakr bio planiran s obzirom da je optuženi Zavadlav nabavio oružje pet mjeseci prije ilegalnim putem.  Također, Filipov odvjetnik Branko Šerić se želi žaliti na presudu, no sa zahtjevom novog vještačenja, jer svog klijenta smatra neubrojivim.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Filip Zavadlav sada? 

Filip Zavadlav se nalazi u zatvoru u Gospiću, gdje je na odsluženju svoje kazne. 

U sklopu RTL streaming platforme 'PLAY Premium', 18. ožujka 2022. najavljen je dokumentarni specijal Potrage 'Zavadlav' o slučaju Filipa Zavadlav i njegovom zločinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo