Naša vojska u misiji / Bili smo u Afganistanu: Ovako izgleda priprema vojnika za teren pod punom opremom

Hrvatske vojnike u području misije potpore miru 'Resolute Support' u Afganistanu posjetio je i ministar obrane

19.12.2019.
15:45
VOYO logo

Jedanaesti hrvatski kontingent u Afganistanu na polovici je svoje misije. Glavni im je zadatak obuka, savjetovanje i pomoć afganistanskim snagama. Uoči blagdana naše je vojnike posjetio ministar obrane.

Kako izgleda priprema za izlazak na teren pod punom opremom, u oklopnim vozilima, u akcijama kada vojnici osiguravaju hrvatske, ali i snage drugih zemalja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka je situacija škakljiva kad izađete iz područja baze. Radite posao, situacija može biti škakljiva, u svakom trenu može se promijeniti pa morate biti spremni na sve", rekao je natporučnik Tino, pripadnik 11. HRVCON-a.

U vozila stane sedmeročlani tim, a ovako izgleda njihov izlazak na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski kontingent ima pet primjeraka jednih od najsigurnijih oklopnih vozila, a pravilo je da kada izlaze na teren, idu u konvoju od najmanje tri vozila.

Hrvatske vojnike u području misije potpore miru ''Resolute Support'' u Afganistanu posjetio je i ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski vojnik je brend. I u svijetu i u Hrvatskoj prepoznat je po svojoj profesionalnosti, humanosti, odgovornosti. Hrvatskog vojnika krasi i visoka uvježbanost", izjavio je ministar obrane Damir Krstičević.

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

I njemački general koji zapovijeda Zapovjedništvom za obuku, savjetovanje i potporu Sjever zadovoljan je djelovanjem hrvatskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rade sjajan posao ovdje u Zapovjedništvu Sjever u Afganistanu. Treniramo i savjetujemo afganistanske vojnike. Daju neizmjeran doprinos u više područja – zdravstvu, vojnoj policiji i u Zapovjedništvu. Zajedno obučavamo i savjetujemo afganistanske snage. Zahvalan sam na velikom doprinosu koji Hrvatska daje. Hvala vam", kazao je general Jürgen Brotz iz Zapovjedništva za obuku i savjetovanje Sjever.

Nikica je jedan od glavnih savjetnika. U kampu nedaleko od Mazari Sharifa vojnim vještinama poučavaju nove afganistanske vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL, Ivana Franić

"Težište je na pješačkoj obuci. Imamo savjetnika za minobacače, za borbu protiv eksplozivnih naprava te savjetnika za zdravstvo", rekao je pukovnik Nikica iz Savjetničkog tima 11. HRVCON-a.

U misiji ''Resolute Support'' sudjeluje 110 hrvatskih vojnika, smješteni su u dvije baze, a među njima je i sedam žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo