Bicikle kradu i s balkona na povišenim katovima!

Zagreb je dobio prvu privatnu čuvanu garažu za bicikle.

29.3.2014.
17:22
VOYO logo

Teško je opisati količinu frustracije koju doživi čovjek kojemu ukradu bicikl. To se dogodilo 28-godišnjoj Romani Terzić, i to ne jednom, već tri puta u manje od dvije godine. Bicikli su ukradeni iz zaključanog spremišta u zgradi na zagrebačkoj Trešnjevci. Kradljivce nisu odvratila čak ni dvoja vrata s lokotima.

"Prva dva puta ukrali su samo moj, treći put i meni i susjedu. S tim da je u drugim šupama bilo još bicikala, no nastradali smo samo susjed i ja. Sve krađe sam prijavila policiji, no zadnji put su došli na mjesto zločina. Policiji sam donijela račun i broj šasije od ukradenog bicikla, da bi me policajac upitao - a zašto vi kupujete tako skupi bicikl", ispričala je Romana, koja je četvrti bicikl osigurala i više ga ne drži u podrumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava statistika o broju ukradenih bicikala ne postoji, jer mnogi krađu ne prijavljuju. A kad i prijave, teško da će policija pronaći otuđeni bicikl. Vječito pitanje glasi - postoji li ikakav sustav zaštite od krađe? Najsigurnije je da ga uvijek držite na oku. No možete ga i registrirati i time odvratiti lopove koji su možda bacili oko na vaš bicikl.

Osigurajte bicikl preko besplatnog registra

Ivan Hamonajec otvorio je prije godinu online biciklistički registar. "Ideja tog biciklističkog registra je da se cijela priča okrene, odnosno da pokažemo kradljivcima da im nije jednostavno riješiti se takvog bicikla. U taj Registar besplatno možete upisati podatke o biciklu. Kad je u bazi podataka, može se povezati preko broja okvira i tako saznati tko je vlasnik pojedinog bicikla", objašnjava Ivan. Uz online registraciju, možete nabaviti i naljepnicu kojom dokazujete da vaš bicikl "nije poželjna roba". Ista stoji 30 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bicikli se kradu posvuda i uistinu na svakakve načine. "Postoje nevjerojatne priče. Čovjek na balkonu stana na drugom katu sajlom ima zavezan bicikl. Kradljivci se popnu, prepile balkon jer je bicikl vezan U-lockom, koji se ne može tako lako ukloniti. I s drugog kata tako kradu malo vrijednije bicikle", priča Ivan.

U garaži za bicikle sat parkinga 2 kune

Teško je ipak da svoj bicikl uvijek možete držati na oku. Zato ga odnedavno, barem što se tiče Zagreba, možete parkirati i u čuvanu garažu, koju su otvorile dvije mlade poduzetnice. "Cijena parkinga po satu je 2 kune. Zasad imamo 70 parkirnih mjesta, a plan je da ih proširimo za 90 do 100 mjesta", kaže jedna od vlasnica Maja Pleša. Ideja o otvaranju ovakve garaže pala im je na pamet zbog prijatelja, koji je baš poput Romane s početka priče nekoliko puta ostao bez svog ljubimca na dva kotača. Garaža se nalazi u Obrtničkom prolazu, prethodna rezrevacija nije potrebna, a cure garantiraju da je drskim lopovima pristup njihovoj garaži - strogo zabranjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo