potresna priča / Bešćutna država: majka se 12 godina skrbila za teško bolesnog sina Leona, status njegovateljice izgubila istoga dana kad je on umro

Prije deset godina država je roditeljima koji su svaki dan uz teško bolesnu djecu priznala status njegovatelja. Za to se na Markovu trgu s drugim majkama borila i izborila gospođa Leonela Pomper

19.10.2017.
22:26
VOYO logo

Deset godina kasnije njezin je umro, a država joj je istog dana, u petak, 13., oduzela taj status i jedini izvor prihoda. 

A sjetite se, saborski zastupnici i ministri po isteku mandata svoju plaću mogu uživati još  godinu dana. A više od tri i pol tisuće njegovatelja evo ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena koja se borila protiv birokracije mijenjajući zakone i pravilnike za teško bolesnog sina Leona, ali i djecu poput njega. Izborila se za status njegovateljice, i izgubila ga prošli petak, na dan kad je Leon umro.

"Nisam svjesna. I ne mogu se pomiriti s time. I dalje ga čujem i dalje čujem aparate. Ja i dalje čujem aparate kao da je moj Leon tu", priča Leonela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sama bolesna, samohrana majka još dvije djevojčice uz sina je bdijela dan i noć 12 godina. Od države je 10 godina dobivala dvije i pol tisuće kuna na mjesec, i onda rez.  

"Nazvala sam centar za jednokratnu i onda su mi oni rekli da sam iskristila jednokratnu za jednu godinu. I onda sam ja njima rekli da znam svoja prava i da bi morala imati za smrt djeteta", priča Pomper.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz resornog ministarstva poručuju da roditelj može ostvariti pravo na jednokratnu pomoć za troškove koji su nastali gubitkom djeteta, te da imaju pravo na naknadu s burze. 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uvijek razmatra svaki prijedlog koji bi poboljšao postojeće mjere i pomogao najranjivijim skupinama u društvu. Zbog iznimno osjetljive problematike razmotrit ćemo i mogućnosti podrške u ovakvim situacijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je bešćutno da država majkama njegovateljicama na dan smrti djeteta ukine status misle u HNSU: Definitivno podržavamo ovu inicijativu majki da se iznađe neko rješenje i da su majke iza toga imaju vremena i za oporavak i da budu sustavno zbrinute. Razgovarat ćemo s našim partnerima da iznađemo rješenje, da li će to biti konkretno  kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi jer jer to u tomu Zakonom ili da neke druge mjere budu donesene se takvi slučajevi više nikad ne dese. 

Prije 11 godina s Leonom na rukama ispred Banskih dvora s drugim majkama izborila se da im se po prvi put prizna status njegovatelja. Trenutno ih je u Hrvatskoj gotovo 4000. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To me koštalo sve - njihova birokracija nekoliko tisuća kuna - pa što oni misle - moja plaća je 2500 kuna...", ispričala je Pomper, 8. svibnja 2012.

Pogledajte on ima 7 godina - on je dječak od 13 kila....sve znam sve znam..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborila se da se izmijeni i besmisleni Pravilnik o ortopedskim pomagalima, zbog kojeg nije mogla dobiti sve potrebno za Leonovu njegu.  Zato joj je RTL prije pet godina u posjet doveo tadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića. 

"To je zorni dokaz kako nekada mi iz administracija zagorčavamo život....a trebamo ga olakšavati", kazao je Rajko Ostojić (SDP), 6. travnja 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I taj put pobijedila je sustav.

"Ovo je njgova borba. Ne moja. Njegova. Možda za svoju majku i svoje seke", kazala je Pomper. Leon i Leonela postali su simbol  borbe za prava djece s poteškoćama. Leona više nema, ali ispred njegove majke ostala je još jedna borba - izmjeniti Zakon o socijalnoj skrbi kojim se teško stečeni status njegovatelja izgubi u trenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo