MINISTAR BEROŠ OTKRIVA KOJE NAS SVE MJERE ČEKAJU: / 'Gledamo Italiju, spremni smo i na druge scenarije'

Image

Ističe kako je od broja oboljelih važniji način širenja

15.3.2020.
19:26
VOYO logo

Ministar Vili Beroš za RTL Danas pojasnio je koje mjere slijede ulaskom u treću od pet faza obrane od koronavirusa.

"Čitavo vrijeme govorimo o strategiji obrane. Još uvijek nema jasno dokazanog slobodnog širenja virusa, a sad je ušao u zdravstveni sustav, što je očekivano jer je u zdravstvenom sustavu najveća koncentracija zaraženih“, rekao je Beroš te ponovio kako je to bilo očekivano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na adekvatan način smo reagirali. Dobro je što se to dogodilo u ustanovi koja je bila namijenjena kao respiratorni intenzivistički centar i dio je te naše treće faze borbe protiv virusa. To treba spomenuti jer dojam je da dolazi kataklizma i da će biti više novooboljelih. Brojke su neupitne. Gledamo Italiju i očekujemo takvu situaciju“, rekao je.

Ukida se hladni pogon bolnica

Što se situacije u KB Dubrava tiče, druge bolnice u Zagrebu obavit će prijam bolesnika iz nje. O tome su već obavješteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli smo da se ukida sav hladni program bolnica i rješavaju samo akutne probleme, zbog čega im se oslobađaju kapaciteti pa će lakše preuzeti pacijente iz KB Dubrava. Taj postupak je već u tijeku, a sad slijedi logistički dio, prijenos opreme. Nakon toga KB Dubrava postaje primarni respiratorni centar, a otvaramo i sekundarni centar za liječenje onih manje težih slučajeva. Tako ćemo zaštititi drugi dio populacije, koji boluje od drugih bolnica."

Ministar navodi i da je ukupni kapacitet respiratora bolnice 500 pacijenata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo iskoristiti sve te brojeve, planiramo do 300 respiratora, što je preko svake mjere u ovom trenutku. Nadamo se da će ova epidemija ići kao u svaka druga kroz povijest, od vrhunca prema silaznoj fazi. U Kini se to upravo događa, očekujemo da će tako biti i u Hrvatskoj, ali smo spremni i na druge scenarije", kazao je Beroš dodajući kako svega dva pacijenata razvije teške simptome.

Osvrnuo se još jednom na slobodno širenje virusa i eventualni premali broj testova koji se provode:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo nekoliko tjedana o tome da vjerujem struci. Ona govori o tome da je potreba kolika jest. Na to ukazuje ne samo hrvatska, već i svjetska javnost. Navodi se kad treba primijeniti određeni scenarij i tog se treba držati."

Naglasio je da nema potrebe govoriti o ustanovama koje će biti sekundarni i tercijarni centri jer će to prije svega biti lokacije. Isto tako, ponovio je nove mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je potrebno da se aktiviraju strože mjere?

"Preporučili smo starijima i najugroženijima da izbjegavaju kontakte s drugima i da ne izlaze van ako ne trebaju. Ali, treba znati da već šest tjedana odolijevamo infekciji, no izvjesno je da ulazimo u treću fazu i da smo za nju spremni."

Slovenci su obustavili javni prijevoz, možda to učiniti i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako, postoji mogućnost ako se pogorša situacija". Pojasnio je kako ne postoji neki broj zaraženih koji automatski za sobom povlači drastične poteze u obrani od širenja zaraze. "Puno važnije od samog broja zaraženih je način širenja. Može biti i manje zaraženih, ali ako ne možemo utvrditi put virusa, onda je to epidemiološki puno teža situacija koja zahtijeva strože mjere", rekao je.

Za kraj je ponovio preporuke koje su stručnjaci donijeli, ali su poznate otprije - higijena, mjerenje temperature, dezinfekcija prostora, javljanje liječniku ukoliko se prepoznaju simptomi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliramo na naše građane, koji su se u velikoj većini pridržavali uputa, da to nastave jer to je najbolji način sprečavanja širenja zaraze", zaključio je Beroš.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo