BERNARDIĆ OKUPIO NOVINARE PA POSLAO DRAMATIČNU PORUKU: / 'U Hrvatskoj je izvanredno stanje, tražimo nove izbore'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Osim o aferi Hotmail i ostavci Martine Dalić, Bernardić je pričao i o izvješću Vijeća Europe u kojem stoji da u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma.

15.5.2018.
18:44
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a DavorBernardić sazvao je konferenciju za novinare nakon izvanredne sjednice Predsjedništva SDP-a na kojoj je otkrio da će njegova stranka tražiti raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora.

Osim o aferi Hotmail i ostavci MartineDalić, Bernardić je pričao i o izvješću Vijeća Europe u kojem stoji da u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas u SDP dvojbe nema - u Hrvatskoj je za nas na snazi izvanredno stanje. Stoga zahtijevamo hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. Ova Vlada je izgubila svaki politički legitimitet, građani joj više ne vjeruje", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsen Bauk potom je otkrio da će SDP staviti u proceduru prijelog odluke o raspuštanju Sabora kao legitimnog i proceduralnog načina izazivanja novih izbora. Drugo, priprema je za raspravu o Agrokoru i zbog najnovijih napisa ćemo iskoristiti drugu poslovničku mogućnost i u lipnju tražiti raspravu o renacionalizaciji Ine i HEP-a i ulozi Borg grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su tri poteza koja se mogu nazvati I3 - izbori, izvanredni povjerenik i interpelacija o Ini", rekao je Bauk.

Grmoja: 'Sve je upitnija pozicija samog premijera'

Napadi na vladajući koaliciju dolaze i od drugih oporbenih stranaka. Tako je Mostov NikolaGrmoja ocijenio je da je situacija za samog premijera sve opasnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi dobro možda u ovom trenutku sjetiti se VladimiraŠeksa, Plenkovićeva političkog mentora koji je prije nekoliko mjeseci otkrio što je rekao premijeru kada je Most tražio smjenu ministra ZdravkaMarića. Šeks mu je tada savjetovao da ne smije dozvoliti Marićevu smjenu jer će idući biti sam Plenković, i to se sada u ovom trenutku događa”, poručio je.

Grmoja je komentirao i to što su saborski zastupnici SDP-a RankoOstojić i FrankoVidović zatražili od premijera Andreja Plenkovića i ravnatelja Sigurnosne obavještajne agencije (SOA) DanielaMarkića da odgovore je li premijer bio upoznat s prepiskom bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i autora lex Agrokora nakon što je u medije procurila vijest da je SOA dulje detaljno pratila događaje oko Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SOA je pregledavala elektroničku poštu Martine Dalić i čudno je da nisu tada reagirali na ovo što je tek sada izišlo u javnost i obavijestili nadležne institucije. Isto tako, i ovo što objavljuje portal Index oko angažmana odvjetnika Šavorića i njegovih odnosa s VTB bankom pokazuje da informacije ne pušta netko tko je bio sudionik korespodencije, nego da se sve ovo pušta na nekakav drugačiji način, možda od same obavještajne zajednice koja je bila upoznata sa svim što se događa i pregledavala mailove”, rekao je.

U ovom trenutku, dodao je, ne možemo znati i špekulirati tko pušta informacije. "To je zadatak institucija. Mi fokus stavljamo na sam sadržaj toga i odgovornost prvo Martine Dalić, koja je pritisnuta mega aferom morala dati ostavku, a onda i samog premijera, koji je morao znati što se događa i koji je najodgovorniji kao premijer”, ocijenio je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid: Izbori su jedino moguće rješenje

Za nove izbore je i Živi zid.

"Izbori su jedino moguće rješenje, a poznavajući premijera Plenkovića, on za to neće imati hrabrosti nego će pokušati nagovoriti svoje nazovi-koalicijske partnere da nekako pregrme ljeto, da se državna blagajna donekle napuni i onda da se predizborna kampanja vodi javnim novcem kako bi se ponovno pokušalo prevariti građane, vjerojatno programom 'vjerodostojno 2'", rekao je BranimirBunjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid je uvjerenja da su parlamentarni izbori trebali biti održani u svibnju prošle godine, kada je donesen lex Agrokor koji je potpuno štetan za hrvatske nacionalne interese, i kada je otjeran AntonioAlvarez, koji je doista bio stručan i mogao nešto učiniti po pitanju restrukturiranja Agrokora, i osobito onog trenutka kada su Mostovi ministri bili izbačeni iz Vlade.

"Većina koja od tada postoji, u kojoj se nalazi pola HNS-a i tzv. nezavisni zastupnici koji su izišli iz drugih stranaka je potpuno nelegalna i funkcionira na principu osobnih interesa i formirana je na namjernom nedjelovanju pravosudnih organa. Takvu većinu nije moguće dugoročno održati, a najmanje moguće provesti nužne reforme u Hrvatskoj", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo