Beba preživjela 164 sata sa srcem i plućima izvan tijela

Nakon komplikacija zbog urođene srčane pogreške, liječnici su 10- mjesečnu Splićanku priključili na sustav koji joj je održavao stabilnom cirkulaciju bez rada vlastitih srca i pluća.

3.12.2009.
23:43
VOYO logo

Malena desetomjesečna Splićanka, ostat će zabilježena u hrvatskoj medicinskoj povijesti, a najviše usječena u sjećanje liječnika bolnice na Rebru u Zagrebu.

Prvo je dijete koje je "spojeno" na tzv. ECMO-sustav, čiji je život spašen zahvaljujući tehnologiji, ali i znanju i vještini velikoga i složnog liječničkog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djevojčica se rodila sa složenom srčanom pogreškom i na samom kraju operacije, kojom je prof. Darko Anić sa svojim timom besprijekorno uklonio srčanu manu, dogodila se – komplikacija. Dijete je ušlo u akutni respiratorni distres, tzv. ARDS. Iznenada je došlo do krvarenja iz pluća. Uvečer oko osam sati bebi zakazuju srce i pluća i da bi preživjela, morala je hitno na ECMO", priča prof. Ivan Malčić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro.

Odmah nakon toga okupili su dječje kardiologe i kardijalne kirurge, perfuzioniste, anesteziologe, transfuziologe, medicinske sestre. Bio je to tim od 20- tak ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su prvi put u dječjoj dobi primijenili ECMO sustav, ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju zbog zatajenja rada srca i pluća.

"Uspjeli smo premostiti djetetovo srce i pluća, 'premjestiti' ih u izvantjelesni prostor dok se djetetovi organi oporavljaju da bi preuzeli svoju funkciju. I upravo se to dogodilo", govori prof. Malčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ECMO održava stabilnu cirkulaciju bez rada vlastitog srca i uredno oksigenira krv bez uporabe vlastitih pluća.

Nakon 164 sata na ECMO-u, beba je u srijedu skinuta s aparata. Srce joj sada normalno kuca, ali još uvijek ima podršku respiratora za disanje. Liječnici vjeruju da će za samo koji dan i samostalno disati te napokon biti zdravo dijete, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo