glazba u doba korone / Bare prodavač, Remi prevoditeljica, Jole građevinac: Što bi mogle raditi naše zvijezde sad kad nema koncerata?

Najveći koncert je bio i po svemu sudeći u ovoj godini će ostati onaj Nine Badrić u zagrebačkoj Areni

3.11.2020.
12:30
VOYO logo

Volio bih da me netko zaposli, kao kopača krumpira, prodavača ili DJa na radiju. Ispričao je za RTL-ov Ekskluziv Goran Bare, i priznao da nema primanja.

I nije čovjek sam. Velikih koncerata nema još od ožujka, naši glazbenici sjede doma i čekaju bolje dane. Pa smo ih pitali - jesu li razmišljali o nekom novom zaposlenju. Jole kaže da bi mogao biti konobar, Remi prevoditeljica...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanjam, sanjam put
Ja sanjam, sanjam put
I gledam bijele tragove na nebu...

Sanjaju glazbenici putovanja, gaže, koncerte i publiku, ali ničega od toga nema već osam mjesec i tko zna kada ćemo ih opet vidjeti na bini. Remi iz grupe Elemental na svom facebooku je napisala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj život i životi mojih kolega promijenili su se 100%. Naprosto, mog života koji je trajao do veljače 2020. više nema. Mog posla nema. Ne postoji."

U novom životu bez nastupa i koncerata druži se sa svojom tek udomljenom Đuli, svira gitaru, piše nove pjesme i s bendom vježba uz epidemiološke mjere. Za promjenu karijere je spremna, profesorica je engleskog i španjolskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se veliki dio svog života bavila prijevodima i uvijek imam tu opciju da se ponovno prihvatim toga i ako postane neizdrživo živjeti ovako i na staroj slavi. Onda ću se sigurno odlučiti za ponovno uvođenje u prijevod", kaže pjevačica grupe Elemental Mirela Priselac Remi.

Pune, raspjevane, znojne dvorane i Jolini koncerti žive samo u sjećanjima. Dva je uspio održati ovog ljeta. Napisao je dvije nove pjesme, ali ih nije uspio otpjevati uživo. Ako bude morao promijeniti karijeru možda ga sretnemo u restoranu ili možda na nekom gradilištu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi plešamo onako kako koronavirus svira

"Ako se oduži, ja sam radio 5-6 poslova u životu, samo se moram odlučiti. Jedan brat ima restoran u Zagvozdu, a drugi građevinsku firmu nisko gradnju pa možda uđem u to, ili u nešto treće. Možda neki podcast, ja mislim da bi ja to mogao dobro napraviti na neki svoj način", ističe Joško Čagalj Jole.

Na svoj način krizu je komentirao i legendarni Goran Bare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su se ulijeni, svi misle samo na zaradu, zarada... zarada, dobro, zaradit ćeš i zaradio si, za razliku od mene"

Nije zaradio, ali nije da nije radio. Goran Bare i Majke novi su album najavili s dvijema  pjesmama. Javno tražio posao jer ga je koronavirus okovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ja bi volio da me neko zaposli, ako netko treba DJ na radiju ili kopača krumpira, ili prodavača jer ja imam trgovački i ugostiteljski. Ja sam čovjek bez primanja i na rubu egzistencije", rekao je Bare.

Egzistencija 15 tisuća ljudi zaposlenih u kreativnoj glazbenoj industriji dovedena je u pitanje. 2020. je godina propalih i otkazanih koncerata. Rijetki su uspjeli zapjevati tijekom ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji pobjednik Dore, Euroosong nije vidio, ali Damir Kedžo jedan je od rijetkih koji se ne žali. Radi na tri pjesme, i uspio je tijekom ljeta održati čak jedan koncert.

"I to je bio prvi i jedini veliki koncert za vrijeme pandemije. To je jedini koncert koji smo radili i ako gledam kako je nekad bilo jako puno toga se promijenilo, ali sam ja veliki optimist", kaže Kedžo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći koncert je bio i po svemu sudeći u ovoj godini će ostati onaj Nine Badrić u zagrebačkoj Areni. Čak se i Severini, Rozgini i Grašini koncerti mogu nabrojati na prste jedne ruke. U 2020. s trona ih je skinuo koronavirus, jer svi mi plešamo onako kako on svira. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo