BANDIĆEVA OPORBA I UDRUGE UJEDINJENI OKO NOVOG GUP-a; Taritaš: / 'Bandić mrcvari Zagreb, građane i ovaj dokument. Zagreb nije njegova prćija'

Image
Foto: Pixsell

Anka Mrak Taritaš nije iznenađena odlukom ministarstva i kaže da bi je iznenadilo da je odluka bila drugačija,

15.11.2019.
18:18
Pixsell
VOYO logo

Oporbene zastupnike u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anku Mrak-Taritaš i Tomislava Tomaševića nije iznenadila odluka Ministarstva graditeljstva koje je ponovno uskratilo suglasnost na izmjene GUP-a Grada Zagreba te su se založili za novi GUP.

"Pristojan grad i pristojan gradonačelnik nakon ovoga bi angažirali svu struku koja im je na raspolaganju i napravili novi GUP onako kako spada“, poručila je predsjednica GLAS-a i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš nakon odluke Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da ne da "zeleno svijetlo" za prijedlog izmjena zagrebačkog GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da Zagreb zaslužuje imati pristojan prostorni plan. "Umjesto toga Bandić mrcvari Zagreb, mrcvari građane Zagreba i mrcvari ovaj dokument. Zagreb nije njegova prćija", istaknula je Mrak-Taritaš.

Image
BANDIĆ NE ODUSTAJE OD 'MANHATTANA': /

'Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko. Ja vam kažem, GUP će biti uskoro!'

Image
BANDIĆ NE ODUSTAJE OD 'MANHATTANA': /

'Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko. Ja vam kažem, GUP će biti uskoro!'

Problem memoranduma

Smatra da gradonačelnik očito ima problem memoranduma koji je potpisao s mogućim investitorima. "Potpisao je taj dokument dok je zec još bio duboko u šumi, rokovi su pred tri dana istekli i njegova nervoza sasvim je sigurno rezultat toga. On vjerojatno zna i nešto što mi ostali još ne znamo", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak-Taritaš nije iznenađena odlukom ministarstva, kaže da bi je iznenadilo da je odluka bila drugačija. "Na ovom predmetu radile su vrhunske stručnjakinje, a plan je takav da nije ni mogao dobiti suglasnost", rekla je bivša ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja i dodala da je posao ministarstva utvrditi usklađenost sa zakonom.

"Poruka koja je poslana iz ministarstva je da GUP nije napravljen u skladu sa zakonom, poruka koju šalju građani je da ne žele ovakav GUP na koji imaju desetke tisuća primjedbi, a poruka koju šalje struka je da takav GUP nije dobar za razvoj grada", zaključila je predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki udarac za Bandića

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) poručio je da je odluka ministarstva "veliki udarac za Bandića", s obzirom na "njegovo obećanje investitoru iz Dubaija da će riješiti prostornu dokumentaciju za 'Zagrebački Manhattan' u roku od osam mjeseci s mogućnosti produžetka od šest mjeseci".

"Stručna udruženja su ponavljala da ovakav ponovljeni prijedlog GUP-a treba ponovno odbiti, udruge građana su to izjavljivale i mi u Gradskoj skupštini smo to tvrdili. Promjena namjene Hipodroma u prijedlogu GUP-a iz srpnja je bila protivna njegovoj namjeni u postojećem Prostornom planu Zagreba koji je nadređen GUP-u pa je Ministarstvo u srpnju uskratilo suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I novi prijedlog GUP-a iz listopada kako bi se realizirao Bandićev dogovor s Eagle Hills ima promjenu namjene Hipodroma u odnosu na postojeći Prostorni plan Zagreba pa je jedina logična reakcija Ministarstva, ako je odluka pravna, a ne politička da ponovno uskrati suglasnost", poručio je Tomašević. Pritom je zahvalio svim građanima na 31.000 primjedbi na GUP u "gluho doba ljeta koje su stvorile pritisak".

"Mi u Gradskoj skupštini nastavljamo borbu za prostorno planiranje i GUP koji je u interesu većine stanovnika Zagreba, a ne Bandićevih kumova i Eagle Hills iz Dubaija", poručio je zastupnik Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodovanje novim prijateljima iz Dubaija

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget pozdravile su u petak odluku Ministarstva graditeljstva da još jednom uskrati suglasnost izmjenama zagrebačkog GUP-a, poručivši da GUP ne treba doraditi, već treba napraviti novi.

"Pozdravljamo odluku ministarstva da još jednom uskrati suglasnost izmjenama zagrebačkog GUP-a. Ovakvom odlukom Ministarstva, potvrđuju se naše tvrdnje o malverzacijama koje gradonačelnik Milan Bandić provodi kroz sustav planiranja Zagreba", istaknule su udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako je sada potpuno jasno da su izmjene GUP-a napravljene tako da se omogući pogodovanje gradonačelnikovim novim prijateljima iz Dubaija te da im se mimo adekvatne procedure prepušta 110 hektara vrijednog zemljišta uz Savu.

"Upravo je ova najnovija malverzacija kruna Bandićeva načina rada, koji je obilježen sumnjivim prenamjenama zemljišta i pogodovanjima te istovremenim zanemarivanjem interesa stanovnika Zagreba", tvrde udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge su također pozvale ministarstvo da "postupi po zakonu i obustavi proces izmjena postojećeg GUP-a, kako bi Zagreb mogao konačno ući u proces izrade novog i pravednijeg dokumenta, koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada".

U zadnjih nekoliko godina su brojne inicijative, stručne udruge, građani i udruge civilnog društva jasno pokazale da je vrijeme za GUP koji će nam omogućiti razvoj, zaštitu od klimatskih promjena i demokratizaciju upravljanja gradskim zemljištem, a ne pogodovanje investitorima i džepovima gradonačelnikovih prijatelja, poručuju udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo