Uoči Dana antifašističke borbe /

Bandić zaoštrio zbog Tita: spreman je i na nove izbore za gradske zastupnike

Zagrebački gradonačelnik ne pristaje na ultimatume te ističe Titove zasluge: 'To znate svi, i kvaziljevičari i kvazidesničari koji glume ustaše i partizane', kazao je Bandić

21.6.2017.
18:48
VOYO logo

Hrvatska rado ističe da je u Drugom svjetskom ratu bila na strani pobjednika - antifašista. Međutim, nekoliko desetljeća kasnije, miješanje antifašizma kao časne borbe i komunizma kao totalitarnog sistema, izaziva nervozu, posebno uoči Dana antifašističke borbe. Sutra je taj dan, a zagrebačka skupština ponovno ovisi - o Titu.

Uoči Dana antifašističke borbe, svijeće, cvijeće i naklon. Zajedno su odali počast Savez antifašista, izaslanici Zagreba, veleposlanstava i Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Položili smo cvijeće, poklonili se generaciji koja je bila na pobjedničkoj strani. Hrvatska je u samim svojim temeljima antifašistička", izjavio je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Iako nije bila na Mirogoju, na Pantovčaku ih je primila i predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Antifašizam upravo njeguje najviše demokratske vrijednosti. Jednakost, ravnopravnost po svim osnovama - spolnoj, vjerskoj, nacionalnoj, klasnoj", istaknuo je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašista.

Iako vrijednosti antifašizma nitko ne osporava – opet su predmet sukoba u glavnome gradu. Zagrebačka se skupština sastaje sljedećeg četvrtka, a za većinu gradonačelniku Bandiću treba i petero zastupnika liste Brune Esih. 

Iako su krenuli u oporbu, u međuvremenu su ipak oblikovali jasan i nedvosmislen uvjet.

"Promjena imena Trga maršala Tita je ključni preduvjet oblikovanja nove većine u Gradskoj skupštini", ranije je kazao Zlatko Hasanbegović, zastupnik u zagrebačkoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Bandić odlučio je to pitanje prepustiti građanima. Referendum o imenu Trga maršala Tita oblikovan je i stoji u ladici. Na poziv Esih i Hasanbegovića jedno vrijeme nije htio reagirati, ali danas izvlači jače oružje.

"Da nije bilo antifašističke borbe i da nismo '45. bili na strani pobjedničke koalicije, mi ne bi ovdje stajali. I predsjednik Tuđman je bio antifašist. I kvazidesničarima poruka da ne izdaju Tuđmana i branitelje, oni su ipak nazaslužniji za Hrvatsku neovisnu i demokratsku", kazao je Bandić, a na pitanje je li to poruka Esih i Hasanbegoviću odgovorio je: "Ja govorim svima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslao je poruku. Naime, gradonačelnik grada 'pada' tek ako mu 'padne' proračun. A ako se ne konstituira Skupština u zakonskom roku od 90 dana, Bandić najavljuje nove izbore za gradske zastupnike. Ipak, tema imena trga tu ne prestaje.

"Nama se čini malo licemjerno s jedne strane da vam je Dan antifašističke borbe državni praznik, a s druge strane da postoji jedan jaki pokušaj da se zatre sjećanje na čovjeka koji je možda najznačajniji da se taj praznik upće označavao", izjavio je Zoran Pusić iz Antifašističke liga RH.

Pa protiv 'trgovanja trgom' kako to nazivaju, sutra u 19 sati na tom istom trgu - prosvjeduju.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo