drugi hrvat / Bandić postao miljenik Rusije: Putin će mu uručiti prestižni ruski orden prijateljstva

Da želi biti dobar s Rusima, gradonačelnik pokazuje gdje god stigne

23.8.2018.
21:23
VOYO logo

Dok vladajući naginju zapadu i Americi, gradonačelnik Bandić postao je miljenik Rusije. Odnosi Zagreba i Moskve toliko su dobri, da će uskoro dobiti i prestižni ruski orden prijateljstva!

Ni manje ni više, trebao bi ga dobiti iz ruku jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu - Vladimira Putina. Doznali smo čime je to zaslužio, tko je još na listi dobitnika tog ordena i što će još Rusi dati Hrvatskoj .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prednje strane pozlaćeni globus. Sa stražnje natpis "Mir i prijateljstvo". To je orden prijateljstva, jedno je to od najcjenjenijih ruskih odlikovanja.

Kad vam ga Putin stavi na rever znači da ste mu važni. A na tom se popisu našao i zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To godi, to je dobro! Ja sam prijatelj ruskog naroda, prijatelj djece iz Beslana koja su 14tu godinu zaredom u našem Novom Vinodolskom! Više mogu reći da sam to i očekivao", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Da baš Bandić dobije orden osobno se založio ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ja bih želio da se ceremonija odlikovanja održi u Moskvi i sada ulažemo napore da priznanje gospodinu Bandiću osobno dodjeli predsjednik Putin. Jer Milan Bandić zaista to zaslužuje!", komentira Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj.

Zbog pomoći djeci iz Beslana gdje se 2004. dogodio  teroristički napad postao je njihov počasni građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 50. obljetnicu prijateljstava dvaju gradova u Zagreb je iz Sankt Peterburga stigao i njihov prestižni balet. Da želi biti dobar s Rusima, gradonačelnik pokazuje gdje god stigne.

Još 2016. ovdje na Bundeku otkrivena je bista ruskog pjesnika Aleksandara Sergejeviča Puškina. Godinu kasnije i stotinjak metara dalje svoje mjesto u Zagrebu dobio je i Sergej Aleksandrovič Jesenjin. A u parku Stara Trešnjevka se već dvije godine nalazi se i bista sovjetskog astronauta, prvog čovjeka u svemiru Jurija Gagarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Moskva neće ostati dužna. Tamo bi se trebali otvoriti Zagrebački trg i bista Jurja Križanića. Možda baš u vrijeme dodjele ordena.

"Sve ćemo spojiti. S jednim metkom ja nekad mogu pogoditi i tri vrapca, a da ostanu svi živi!", kaže Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orden prijateljstva dobili su brojni političari, pa i mnogi u susjednoj Srbiji - Ivica Dačić, Tomislav Nikolić, ali i redatelj Emir Kusturica.

Prvi Hrvat bio je Ivica Olić, tada igrač moskovskog CSKA. Drugi je Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izložena sankcijama i sve većoj izolaciji, Ruska Federacija na svaki način želi pokazati da ima ugledne i moćne saveznike", smatra Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Rusiji.

Iako još nisu poznati detalji dodjele ceremonija će se najvjerojatnije dogoditi u listopadu u Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo