pale i ostavke /

Bandić opet razbjesnio branitelje: Medalja Grada Zagreba Budimiru Lončaru podijelila Generalski zbor

Generali optužuju vodstvo zbora što godina šute, a posebno nakon odluke da se Medalja grada Zagreba dodijeli Lončaru

11.2.2019.
19:26
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik ponovno je razbjesnio hrvatske branitelje, i to generale, što je dovelo do raskola u Hrvatskom generalskom zboru u kojemu su Ivan Tolj i Ivan Kapular dali ostavke. 

Optužuju vodstvo zbora što godina šute, a posebno nakon odluke da se Medalja grada Zagreba dodijeli Budimiru Lončaru - bivšem jugoslavenskom ministru vanjskih poslova koji je na početku velikosrpske agresije spriječio naoružavanje Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznanje 94- godišnjem Budimiru Lončaru novi kamen spoticanja između gradonačelnika i branitelja. 

Lončara je predložio Kalinićev Ured za upravljanje hitnim situacijama

"Budimir Lončar je građanin grada Zagreba kao i svi ostali, svatko ima pravo da se ljuti, pa ne mogu ja razmišljati tko se ljuti, tko ne ljuti. Ako on tu ljutnju ne uvažava ne znam.  Mislim da kad se dodjeljuju takva priznanja ne bi smjelo bit podložno ničijoj samovolji", kaže Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za generala Tolja, Lončar nije osoba kojoj bi Bandić trebao davati medalju. 

"On je simbol jednog totalitarnog režima i sustava koji je za sve što je radio od 45 nadalje sve do embarga hrvatske na uvoz oružja u najtežim trenucima. to je ne samo društveno neprihvatljivo, van svake pameti...", jasno će.

Lončara je predložio Kalinićev Ured za upravljanje hitnim situacijama. On samo poručuje sve je u obrazloženju, a ondje piše: 

Budimir Lončar uvaženi je hrvatski političar i diplomat. Od 2000. obavljao je poslove savjetnika predsjednika Stjepana Mesića, nakon čega je imenovan za predsjednika savjeta Ive Josipovića. Predsjednik je diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu. Obavljao je i još uvijek obavlja razne međunarodne dužnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generali Tolj i Kapular su zbog šutnje Hrvatskog generalskog zbora, kako u ovom ali i drugim slučajevima odlučili dati ostavku. Iako je jasno i da  većina generala ne odobrava odluku gradonačelnika. 

"To je politika, većina generala ne želi se ulijetati u političke igre. mislim da to baš nije trebalo, gradonačelnik će vidjeti što to znači, prilikom glasovanja", kaže Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimir Lončar o svemu ne želi govoriti, kaže samo da je iznenađen nagradom.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo