BANDIĆ JE GOTOV, ALI GA NEMA TKO MAKNUTI: / Crkva, HDZ i njegovi ljudi bježe, ali blijeda zagrebačka scena ima veliki problem

Image
Foto: Marko Lukunić / PIXSELL
23.1.2020.
21:47
Marko Lukunić / PIXSELL
VOYO logo

Nepovoljna političko-pravosudna situacija za zagrebačkog gradonačelnika i šefa Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića kulminirala je nakon predsjedničkih izbora. Bandić već dulje vrijeme srlja iz afere u aferu, a nezadovoljstvo velikog broja Zagrepčana, napose predloženim izmjenama GUP-a i upornim guranjem projekta "zagrebački Manhattan", snažno se prelilo na predsjedničke izbore. Iako Bandić na tim izborima nije sudjelovao, bio je itekako važan sporedni lik.

Image
STRUKA ZALJULJALA BANDIĆEV MANHATTAN: /

Arhitekti dobili dopis - Štromarovo ministarstvo počinje 'nadzor' nad izmjenama GUP-a

Image
STRUKA ZALJULJALA BANDIĆEV MANHATTAN: /

Arhitekti dobili dopis - Štromarovo ministarstvo počinje 'nadzor' nad izmjenama GUP-a

Svi mu poručuju da se partnerstvu nazire kraj

Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović pokliznula se već na samom početku kampanje kazavši kako bi Bandiću odnijela kolače u zatvor. "Dark horse" predsjedničkih izbora, redatelj Dario Juričan, u svojoj je konceptualnoj performerskoj kampanji promijenio ime u Milan Bandić i čitavu kampanju vodio fokusiran na zagrebačkog gradonačelnika. A čim su izbori okončani, Bandiću su dojučerašnji partneri uputili (ne)dvosmislena upozorenja da se partnerstvu nazire kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije je HDZ preko ministra gospodarstva Darka Horvata oprezno poručio da je "možda došlo vrijeme da Bandića u nadolazećem mandatu zamijeni netko mlađi", a potom i preko europarlamentarca Tomislava Sokola koji je kazao da "Bandić nije budućnost Zagreba". Teško je pomisliti da su Horvat i Sokol javno izrekli ono što ne misli i sam premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković.

Od Bandića se distancirao i Miroslav Škoro, koji kani za parlamentarne izbore okupiti suverenističku desnicu. S te strane znak upozorenja Bandiću bio je i prelazak čitavog vukovarskog ogranka Bandićeve stranke u Hrvatsku konzervativnu stranku koja čini okosnicu saveza koji se okuplja oko Škore. Svakako je znakovit i izlazak zastupnice Ane Komparić Devčić iz Bandićeva kluba ("žetončića") u Saboru. Ta bivša SDP-ovka Bandićevo jato napustila je ubrzo nakon pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, a dok je bila u SDP-u slovila je za osobu politički blisku Milanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, Bandić je primio udarac i s Kaptola, točnije iz kaptolskog glasila Glas koncila, čiji ga je urednik Ivan Miklenić oštro napao u svome uvodniku povodom smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala. Ne bi u tome bilo ništa čudno da Miklenić nije ranije pisao pohvale, ponekad i hvalospjeve Bandiću.

'Bandić je postao prilično toksična roba'

Politički analitičar Darijo Čerepinko, docent na Sveučilištu Sjever, smatra da Bandiću na naplatu dolaze mnogobrojne afere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnost sve više uviđa da je način upravljanja gradom loš i u velikoj mjeri život građana Zagreba čini gorim. Dodatno, svojim konfliktnim i na trenutke nepristojnim ponašanjem zadnjih godinu do dvije Bandić je dodatno srozao kako svoj, tako i ugled funkcije gradonačelnika glavnog grada. Također, u velikoj je mjeri iscrpio i mogućnosti za političku trgovinu i kupovinu kako utjecaja, tako i birača. Dodatno ga je ogolio i Dario Juričan koji je vrlo jednostavno i plastično prikazao kako, zapravo, u stvarnosti izgleda model vladavine Milana Bandića. Sve to je aktualnog zagrebačkog gradonačelnika učinilo prilično toksičnom robom od koje se odmiču mnogi koji su ga sve doskora podržavali i vjerojatno je da će se taj trend nastaviti", kazao nam je Čerepinko.

Dok je Bandić na mukama i čini se da nikada nije lošije politički kotirao, postavlja se pitanje tko će mu dogodine biti glavni protukandidat(i) na lokalnim izborima i u njegovoj utrci za sedmi uzastopni gradonačelnički mandat. Kandidaturu je već najavila Anka Mrak Taritaš, šefica GLAS-a, koja je prije četiri godine u drugom krugu izgubila od Bandića za samo 16.307 glasova (Bandić je dobio 147.680 glasova, ona 131.373). Zna li se da je prethodna dva puta na izborima za gradonačelnika Bandić "pomeo" svoje protukandidate - nezavisnog Josipa Kregara 2009. i SDP-ovog Rajka Ostojića 2013. godine, oba puta osvojivši dvostruko više glasova od njih, onda je je poraz Mrak Taritaš 2017. doista bio tijesan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak Taritaš, Tomašević, Maras, Petek, Juričan...

O kandidaturi razmišlja i Tomislav Tomašević iz oporbene zagrebačke koalicije Zelena ljevica, koji već čitavo desetljeće svojim aktivističkim i političkim djelovanjem "ratuje" s gradonačelnikom. Ambicije ne krije ni Gordan Maras, šef zagrebačkog SDP-a, tim više što se ta stranka nakon Milanovićeve pobjede na predsjedničkim izborima sigurno vodi time da na valu uspjeha mora imati kandidata za gradonačelnika glavnog grada. Valja računati i na ambicije Renata Peteka, nestranačkog zastupnika u Gradskoj skupštini, vrlo agilnog u demaskiranju Bandićeve vladavine. Mnogi vjerojatno računaju i na kandidaturu Darija Juričana, koji je tijekom predsjedničke kampanje duboko ušao u zagrebačku političku priču. Sve u svemu, ljevica i lijevi centar u Zagrebu ne oskudijevaju potencijalnim gradonačelničkim kandidatima.

No, pitanje je bi li se trebali okupiti samo oko jednog, možda i nestranačkog kandidata ili kandidatkinje te time ojačati poziciju i uvećati izglede. Za sada ne postoji jasan kandidat koji ima političku težinu i snagu pobijediti Bandića. Čerepinko smatra da će to ponajprije ovisiti o parlamentarnim izborima u drugoj polovici ove godine i rasporedu snaga u Saboru nakon njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se odnosi snaga promijene, gospodin Bandić mogao bi se naći u ozbiljnim problemima jer bi njegovo utamničenje nekoj novoj vladi moglo u javnosti donijeti brze i pozitivne bodove. U tom slučaju u potpunosti bi se promijenio odnos snaga između pojedinih kandidata, a neki, poput gospodina Juričana bi vjerojatno odustali od sudjelovanja na izborima ili bi pronašli novu metu, ne nužno u Zagrebu. Ako odnosi snaga do idućih lokalnih izbora ostanu nepromijenjeni, dogovor barem dijela političkih stranaka lijeve orijentacije bio bi politički mudar, ali je pitanje hoće li se vodeći akteri uspjeti dogovoriti oko temeljnih principa budućeg djelovanja", ističe Čerepinko.

Kandidata na desnici zasad nema

S druge strane, na desnici zasad nema glasnih iskaza ambicija za ulaskom u utrku za gradonačelnika Zagreba. Doduše, još je i rano, a u HDZ-u su trenutno zaokupljeni unutarstranačkim izborima, a zatim i parlamentarnima. Ta je stranka u delikatnom položaju jer je neformalni partner Bandiću u Gradskoj skupštini. Bez HDZ-a Bandić u Zagrebu ne može progurati famozne izmjene GUP-a, a u Saboru HDZ ne može očuvati većinu bez Bandićevog Kluba zastupnika. K tomu, HDZ nema u Zagrebu dovoljno jakog i profiliranog političara koji bi parirao Bandiću. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a je Andrija Mikulić koji ne ostavlja dojam čovjeka koji bi na izravnim izborima mogao pobijediti u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada HDZ nije pronašao kvalitetnog kandidata koji bi mogao preuzeti barem dio Bandićevih glasova. S obzirom na kadrovsku zapuštenost i probleme zagrebačke organizacije, za sada se ne čini izglednim da će ponuditi kandidata koji bi mogao ostvariti ozbiljniji rezultat. Vremena još ima, ali je pitanje ima li političke volje. Zasad se čini da nema", kaže.

Na koncu smo Čerepinka upitali kolike su šanse da sam Bandić dogodine odustane od utrke za svoj sedmi mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će ići po idući mandat jer je vrlo vjerojatno da ga jedino održavanje njegove široke mreže interesa koju je ispleo čuva od zatvora. A nju ne može održati ako nije na vlasti. Za sada se na vlasti drži zbog političkih prebjega u Saboru koji čuvaju tanku vladinu većinu, ali parlamentarni izbori vratit će i njega i njegovu stranku na nacionalnoj razini na političku marginu, čime će mu pozicija biti dodatno otežana. To je još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo očekivati ponovnu kandidaturu. Međutim, ako procijeni da ne može pobijediti na izborima ili ako ih konačno izgubi, vjerujem da će pokušati prebjeći u susjednu Bosnu i Hercegovinu kako bi se spasio zatvora", zaključio je Čerepinko.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo