RECEPT BY JELENA MARKOTA /

Bajkovita božićna torta s matchom i pistacijama

Image

Gastro blogerica Jelena Markota donosi recept za jednu neobičnu i ukusnu tortu koju je ukrasila preslatkim matcha keksićima. Inspiraciju za ovo gastro umjetničko djelo pronašla je na blogu Call me cupcake, švedske blogerice Linde Lomelino.

11.12.2018.
5:00
VOYO logo

Torta od pistacija i matcha zelenog čaja

Image
Foto: Jelena Markota

(foto: Jelena Markota)

Sastojci (za kalup promjera 18 cm):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za biskvit: 

  • 220 g brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 3 g sode bikarbone
  • 50 g sitno sjeckanih, neslanih pistacija
  • 250 ml biljnog mlijeka
  • ½ žličice mljevene burbon vanilije
  • 60 g maslinovog ulja
  • 15 g jabučnog octa
  • 5 g matcha zelenog čaja

Za kremu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 140 g mascarponea
  • 60 g namaza od pistacija
  • 50 g vrhnja za šlag
  • Matcha keksići za ukras. Recept za keksiće potražite u nastavku članka.
Image
Foto: Jelena Markota

(foto: Jelena Markota)

Pećnicu zagrijte na 190°C. Dno okrugle forme za tortu promjera 18 cm, premažite uljem i lagano pospite brašnom.

U posudi promiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i nasjeckane pistacije. U odvojenoj, dubljoj posudi ulijte 250 ml biljnog mlijeka te mu dodajte ocat, ulje, vaniliju i matcha zeleni čaj. Uronite štapni mikser u smjesu i pulsirajte par puta, tako da dobijete tekućinu ujednačene konzistencije.

Dodajte mokru smjesu suhoj i promiješajte ručnim mikserom ili špatulom, dok više ne vidite brašno. Nemojte previše miješati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite tijesto u pripremljenu formu za tortu i zagladite površinu špatulom. Pecite 40 minuta te provjerite dugim drvenim štapićem je li torta pečena.  Biskvit ostavite u formi da se ohladi. 

RECEPT: Vegansko-božićna priča: pečenje s orašastim plodovima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promiješajte mascarpone i namaz od pistacija dok nisu pjenasti, pazite da ne pretjerate s miksanjem da mascarpone ne promijeni teksturu. Dodajte vrhnje za šlag i miksajte još par minuta dok ne dobijete kremu mazive konzistencije.

Kada je biskvit potpuno rashlađen po potrebi ga izravnajte, podijelite ga na tri jednaka dijela i napunite te obložite kremom. Stavite par minuta u zamrzivač da se krema stisne pa pospite s malo matcha zelenog čaja i  ukrasite ispečenim matcha borićima. Potom dobro rashladite, najmanje par sati.

Po želji pospite šećerom u prahu, za snježni efekt.

Keksići od matcha zelenog čaja

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 50 g maslaca 
  • 50 g mascarpone sira
  • 30 g šećera
  • 110 g brašna
  • 5 g matcha praha
Image
Foto: Jelena Markota

Maslac, krem sir i šećer stavite u posudu i miješajte ručnim mikserom ili pjenjačom par minuta dok se šećer potpuno ne ukomponira u smjesu i ne postane pjenasta. Smjesi dodajte pomiješano brašno i matcha prah i miksajte svega desetak sekundi, ili dok se smjesa ne poveže. Pošto ćete tijesto vjerojatno par puta premijesiti između izrezivanja oblika, važno ga je u ovoj fazi ne izmiksati previše, da ne bi bilo žilavo. Skupite tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem pola sata.

Nakon što tijesto odmori razvaljajte ga na debljinu ~0,5 cm i izrezujte oblike uz pomoć oštrog noža ili modela u obliku bora. Ovisno o složenosti modela koji imate, možda ga budete trebali umočiti u brašno što pomaže kod pravilnog izrezivanja i što manjeg lijepljenja tijesta.  Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C dok rubovi nisu blago potamnili, i sredina više ne izgleda mokro. To je obično nekih 8 minuta, ali svaka je pećnica drugačija, tako da je bolje biti pozoran i pratiti nego se u potpunosti oslanjati na timer. Budite pažljivi jer ako se prepeku izgube lijepu zelenu boju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://gdehr.hit.gemius.pl/_%5BTIMESTAMP%5D/redot.gif?id=zNFFLvfjNTWps63O9vQNM7de7Om8aHfh9yiHeKGLQGn.Z7/fastid=mdrazdggfjyomkgislcofnajvzks/stparam=vnmfhurlvn/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo