Torta od pistacija i matcha zelenog čaja
(foto: Jelena Markota)
Sastojci (za kalup promjera 18 cm):
Za biskvit:
- 220 g brašna
- 150 g šećera u prahu
- 3 g sode bikarbone
- 50 g sitno sjeckanih, neslanih pistacija
- 250 ml biljnog mlijeka
- ½ žličice mljevene burbon vanilije
- 60 g maslinovog ulja
- 15 g jabučnog octa
- 5 g matcha zelenog čaja
Za kremu:
- 140 g mascarponea
- 60 g namaza od pistacija
- 50 g vrhnja za šlag
- Matcha keksići za ukras. Recept za keksiće potražite u nastavku članka.
(foto: Jelena Markota)
Pećnicu zagrijte na 190°C. Dno okrugle forme za tortu promjera 18 cm, premažite uljem i lagano pospite brašnom.
U posudi promiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i nasjeckane pistacije. U odvojenoj, dubljoj posudi ulijte 250 ml biljnog mlijeka te mu dodajte ocat, ulje, vaniliju i matcha zeleni čaj. Uronite štapni mikser u smjesu i pulsirajte par puta, tako da dobijete tekućinu ujednačene konzistencije.
Dodajte mokru smjesu suhoj i promiješajte ručnim mikserom ili špatulom, dok više ne vidite brašno. Nemojte previše miješati.
Stavite tijesto u pripremljenu formu za tortu i zagladite površinu špatulom. Pecite 40 minuta te provjerite dugim drvenim štapićem je li torta pečena. Biskvit ostavite u formi da se ohladi.
RECEPT: Vegansko-božićna priča: pečenje s orašastim plodovima
Promiješajte mascarpone i namaz od pistacija dok nisu pjenasti, pazite da ne pretjerate s miksanjem da mascarpone ne promijeni teksturu. Dodajte vrhnje za šlag i miksajte još par minuta dok ne dobijete kremu mazive konzistencije.
Kada je biskvit potpuno rashlađen po potrebi ga izravnajte, podijelite ga na tri jednaka dijela i napunite te obložite kremom. Stavite par minuta u zamrzivač da se krema stisne pa pospite s malo matcha zelenog čaja i ukrasite ispečenim matcha borićima. Potom dobro rashladite, najmanje par sati.
Po želji pospite šećerom u prahu, za snježni efekt.
Keksići od matcha zelenog čaja
Sastojci:
- 50 g maslaca
- 50 g mascarpone sira
- 30 g šećera
- 110 g brašna
- 5 g matcha praha
Maslac, krem sir i šećer stavite u posudu i miješajte ručnim mikserom ili pjenjačom par minuta dok se šećer potpuno ne ukomponira u smjesu i ne postane pjenasta. Smjesi dodajte pomiješano brašno i matcha prah i miksajte svega desetak sekundi, ili dok se smjesa ne poveže. Pošto ćete tijesto vjerojatno par puta premijesiti između izrezivanja oblika, važno ga je u ovoj fazi ne izmiksati previše, da ne bi bilo žilavo. Skupite tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem pola sata.
Nakon što tijesto odmori razvaljajte ga na debljinu ~0,5 cm i izrezujte oblike uz pomoć oštrog noža ili modela u obliku bora. Ovisno o složenosti modela koji imate, možda ga budete trebali umočiti u brašno što pomaže kod pravilnog izrezivanja i što manjeg lijepljenja tijesta. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C dok rubovi nisu blago potamnili, i sredina više ne izgleda mokro. To je obično nekih 8 minuta, ali svaka je pećnica drugačija, tako da je bolje biti pozoran i pratiti nego se u potpunosti oslanjati na timer. Budite pažljivi jer ako se prepeku izgube lijepu zelenu boju.