Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
RECEPT BY JELENA MARKOTA /

Bajkovita božićna torta s matchom i pistacijama

Gastro blogerica Jelena Markota donosi recept za jednu neobičnu i ukusnu tortu koju je ukrasila preslatkim matcha keksićima. Inspiraciju za ovo gastro umjetničko djelo pronašla je na blogu Call me cupcake, švedske blogerice Linde Lomelino.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Torta od pistacija i matcha zelenog čaja

(foto: Jelena Markota)

Sastojci (za kalup promjera 18 cm):

Za biskvit: 

220 g brašna

150 g šećera u prahu

3 g sode bikarbone

50 g sitno sjeckanih, neslanih pistacija

250 ml biljnog mlijeka

½ žličice mljevene burbon vanilije

60 g maslinovog ulja

15 g jabučnog octa

5 g matcha zelenog čaja

Za kremu:

140 g mascarponea

60 g namaza od pistacija

50 g vrhnja za šlag

Matcha keksići za ukras. Recept za keksiće potražite u nastavku članka.

(foto: Jelena Markota)

Pećnicu zagrijte na 190°C. Dno okrugle forme za tortu promjera 18 cm, premažite uljem i lagano pospite brašnom.

U posudi promiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i nasjeckane pistacije. U odvojenoj, dubljoj posudi ulijte 250 ml biljnog mlijeka te mu dodajte ocat, ulje, vaniliju i matcha zeleni čaj. Uronite štapni mikser u smjesu i pulsirajte par puta, tako da dobijete tekućinu ujednačene konzistencije.

Dodajte mokru smjesu suhoj i promiješajte ručnim mikserom ili špatulom, dok više ne vidite brašno. Nemojte previše miješati.

Stavite tijesto u pripremljenu formu za tortu i zagladite površinu špatulom. Pecite 40 minuta te provjerite dugim drvenim štapićem je li torta pečena.  Biskvit ostavite u formi da se ohladi. 

RECEPT: Vegansko-božićna priča: pečenje s orašastim plodovima

Promiješajte mascarpone i namaz od pistacija dok nisu pjenasti, pazite da ne pretjerate s miksanjem da mascarpone ne promijeni teksturu. Dodajte vrhnje za šlag i miksajte još par minuta dok ne dobijete kremu mazive konzistencije.

Kada je biskvit potpuno rashlađen po potrebi ga izravnajte, podijelite ga na tri jednaka dijela i napunite te obložite kremom. Stavite par minuta u zamrzivač da se krema stisne pa pospite s malo matcha zelenog čaja i  ukrasite ispečenim matcha borićima. Potom dobro rashladite, najmanje par sati.

Po želji pospite šećerom u prahu, za snježni efekt.

Keksići od matcha zelenog čaja

Sastojci:

50 g maslaca 

50 g mascarpone sira

30 g šećera

110 g brašna

5 g matcha praha

Maslac, krem sir i šećer stavite u posudu i miješajte ručnim mikserom ili pjenjačom par minuta dok se šećer potpuno ne ukomponira u smjesu i ne postane pjenasta. Smjesi dodajte pomiješano brašno i matcha prah i miksajte svega desetak sekundi, ili dok se smjesa ne poveže. Pošto ćete tijesto vjerojatno par puta premijesiti između izrezivanja oblika, važno ga je u ovoj fazi ne izmiksati previše, da ne bi bilo žilavo. Skupite tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem pola sata.

Nakon što tijesto odmori razvaljajte ga na debljinu ~0,5 cm i izrezujte oblike uz pomoć oštrog noža ili modela u obliku bora. Ovisno o složenosti modela koji imate, možda ga budete trebali umočiti u brašno što pomaže kod pravilnog izrezivanja i što manjeg lijepljenja tijesta.  Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C dok rubovi nisu blago potamnili, i sredina više ne izgleda mokro. To je obično nekih 8 minuta, ali svaka je pećnica drugačija, tako da je bolje biti pozoran i pratiti nego se u potpunosti oslanjati na timer. Budite pažljivi jer ako se prepeku izgube lijepu zelenu boju. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike