[FOTO] SPLITSKI ŽNJAN POSTAO VELIKO GRADILIŠTE: / Bageri su spremni, ugostitelji spašavaju što mogu

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dugo najavljivani dan ipak je stigao. Žnjanski poduzetnici i ugostitelji sami su započeli razmontiranje objekata na priobalnoj zoni koji nisu izgrađeni u skladu sa zakonom.

23.10.2017.
21:30
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Prije nepunih mjesec dana na ovom se mjestu još nalazilo na stotine ljudi i kupača, a danas mjesto izgleda poput velikog gradilišta. Žnjanski su ugostitelji mogli birati da nezakonite građevine uklone sami, o vlastitom trošku, to će to umjesto njih odraditi bageri agnažirani od strane Ministarstva prostornog uređenja te im naplatiti troškove 'ravnanja' splitskog Žnjana. Rušenje počinje sutra.

Unatoč žalbama ugostitelja te peticijom kojom su se usprotivili rušenju Žnjana u želji da priobalni dio ostane takav kakav je sve do donošenja novog prostornog plana, Ministarstvo graditeljstva nastavlja sa svojim naumom da trajno ukloni 30-ak objekata koji su se nelegalno proširili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

BAGERI NA ŽNJANU U NISKOM SU STARTU: Ugostitelji ilegalno sagrađenih objekata užurbano rastavljaju svoje kafiće

Image

BAGERI NA ŽNJANU U NISKOM SU STARTU: Ugostitelji ilegalno sagrađenih objekata užurbano rastavljaju svoje kafiće

Kako piše Slobodna Dalmacija, službeno čišćenje priobalne zone počinje sutra, a tvrtka "Vodovod i kanalizacija" prema zahtjevu Ministarstva prostornog uređenja svima onima koji su na popisu za uklanjanje već je zatvorila vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jasno je da su ti objekti postavljeni temeljem odobrenja za 2016. godinu, prethodna vlast za ovu godinu nije izdala niti jedan takav dokument. Građevinska inspekcija je i temeljen svojih nalaza zaključila da je riječ o nelegalnim objektima koji trebaju biti uklonjeni. Dobio sam izbore i moj mandat će biti utemeljen na redu i zakonitosti. Ne bježim o odgovornosti koju imam, ali rješenje o uklanjanju je izdano puno prije nego što sam postao kandidat za gradonačelnika, a ja ne mogu ništa drugo nego to podržati', rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Koncesijska odobrenja vlasnicima kafića, izdana od strane Grada, istekla su sa zadnjim danom prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ugostitelja, vlasnik kafića na splitskom Žnjanu kazao je da se nakon uloženih 200.000 eura koje je sada primoran sravnati sa zemljom, više nikada neće vratiti na plato.

Radna skupina u kojoj su predstavnici Grada, Županije i resornog ministarstva postigla je suglasje o privremenom rješenju za sljedeće ljeto, koje bi se trebalo primjenjivati do konačnog definiranja prostora, što se očekuje u svibnju 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo