dobio odbijenicu / Autor 'Gazde' pitao što je Grabar-Kitarović radila u svibnju u BiH: 'Putni nalazi su tajni'

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Juričan je tražio preslik putnog naloga predsjednice

21.9.2018.
10:35
Jurica Galoić/Pixsell
VOYO logo

Dario Juričan, autor dokumentarnih filmova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli koji sada priprema film o Milanu Bandiću, upitao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović što je točno radila u Bosni i Hercegovini od 14. do 16. svibnja ove godine tijekom službenog državničkog posjeta.

Prema službenim podacima Grabar Kitarović posjetila je susjednu zemlju kako bi bila nazočna otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu, a sastala se i Draganom Čovićem, hrvatskim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine. Juričan je tražio preslik putnog naloga predsjednice da bi utvrdio s kim se predsjednica još eventualno susrela te je li posjetila još neko od mjesta u BiH. No, dobio je odbijenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putni nalozi predsjednice RH klasificirani su stupnjem tajnosti 'Ograničeno'", stoji u rješenju Ureda predsjednice u kojem se pozivaju na Zakon o tajnosti podataka.

"Ured predsjednice RH dužan je voditi računa o potrebi zaštite podataka, kojeg je, kao nadležno tijelo, u propisanom postupku označilo kao klasificirani podatak i za koji je utvrđen stupanj tajnosti, a koji s obzirom na svoj sadržaj ima važnost povjerljivosti i cjelovitosti za svog vlasnika, a osobito u odnosu na štetu po zaštićene vrijednosti koja bi mogla nastati u slučaju njegovog neovlaštenog otkrivanja", stoji u rješenju koje je dobio Juričan i objavio na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan se pita što je to tajno predsjednica posjećivala u BiH da ne želi otkriti javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index piše kako autor dokumentarnog filma "Gazda" ne želi potvrditi, a ni demantirati kako je istraživanje o predsjedničkom posjetu BiH vezano uz pripremu dokumentarca o Milanu Bandiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo