Austrijanci Sanadera pritvorili na dva tjedna

Nakon što je proveo noć i jutro u pritvoru Ivo Sanader izašao je pred istražnog suca u Salzburgu koji mu je odredio ekstradicijski pritvor od 14 dana.

11.12.2010.
13:27
VOYO logo

Vijest je to koju donosi Večernji list.

Tako će, čini se, Ivo Sanader ipak ostati u Salzburgu te će tamo biti procesuiran. Između Salzburga i Innsbrucka postoji dogovor da će se Sanadera procesuirati u mjestu uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara Feichtinger, glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu, rekla je za Večernji list da je državni odvjetnik danas ujutro zatražio da se pokrene postupak izručenja i Ivi Sanaderu odredi ekstradicijski pritvor. Nije htjela odati identitet državnog odvjetnika koji je zatražio postupak izručenja jer, kaže, ima obitelj i to nije uobičajena praksa u Austriji.

Inače, Večernjakov reporter uspio je kontaktirati direktora zatvora u kojem se Sanader nalazi, Dietmara Knebela koji je kazao da je Sanader u petak nešto iza 20 sati doveden kod njih. "Moram napomenuti kako je sve prošlo glatko i kako mu je odmah pružena medicinska pomoć, tj. osigurani su mu potrebi lijekovi koje koristi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Večernjak piše kako je Sanader planirao pobjeći iz Njemačke u SAD! U 11. 25 sati u zračnoj luci u Munchenu nije se uspio ukrcati na let za Washington, tvrdi Večernji list. U to je vrijeme za njim već bila raspisana međunarodna tjeralica pa ga je službenik na aerodromu odbio objasnivši mu da ne može kupiti kartu "zbog nedostatka odgovarajućih dokumenata". Naime, zbog tjeralice mu je SAD poništio američku vizu.

Sanader se nakon toga u kćerkinoj VW "bubi", s bratom Miroslavom vratio u Austriju, no u 15.46 sati na autocesti na naplatnoj kućici kod izlaza St. Michael im Lungau na putu za Innsbruck, zaustavila ga jer policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski list Kleine Zeitung piše da su Sanaderov automobil zaustavila dvojica prometnih policajaca jer su austrijski policajci dobili naredbu da provjeravaju sve plave "bube". Sanader nije pružao otpor pa je bez lisičina sproveden u istražni centar u stotinjak kilometara udaljeni Salzburg.

Po dolasku u istražni centar navodno je prvo zatražio čašu vode. Nakon identifikacije je prebačen u drugu zgradu, u odjel ekstradicijskog pritvora, u kojem nije smješten s "običnim" kriminalcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernjak piše kako je voditeljica Odjela za međunarodnu policijsku suradnju u austrijskom Saveznom uredu za kriminal u Beču Regine Wieselthaler-Buchmann rekla u drugom dnevniku ZiB 2 austrijske televizije ORF da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader lokaliziran u petak u ranim popodnevnim satima u koordiniranoj akciji hrvatske policije, austrijskog Saveznog ureda za kriminal i Pokrajinskih ureda u Salzburgu i Tirolu te Policijske inspekcije u St. Michaelu u salzburškom Lungau.

"Lociravši njegov mobitel, saznali smo da se kreće autocestom u salzburškoj regiji prema Koruškoj, te je uhićen prije ulaska u tunel Tauern" dodala je istaknuvši kako Sanader pri uhićenju nije pružao otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit da li je bio iznenađen kad su ga uhitili policajci u civilu, šefica Odjela za međunarodnu policijsku suradnju austrijskog Saveznog ureda za kriminal je ustvrdila: "Vjerojatno je osjetio da smo mu za petama, obzirom na raspisanu međunarodnu tjeralicu."

cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo