GRAD PO MJERI ČOVJEKA / Arhitekti i urbanisti: 'Zagreb treba novi razvojni GUP. Predložene izmjene značile bi nepovratnu štetu'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izmjene GUP-a potrebno je završiti i pristupiti izradi novog GUP-a 2030 kao razvojnog dokumenta

2.10.2019.
13:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Zagreba, kojima se, između ostalog, predviđa gradnja “zagrebačkog Manhattana”, garaža u centru grada i nacionalnog stadiona bez javnog natječaja, na dnevnom redu Gradske skupštine trebao bi se naći krajem listopada.

Dok se čeka rasprava u gradskom parlamentu kao i hoće li biti uvažena barem koja od 10.000 primjedbi građanki i građana, upozorenje opet odašilju arhitekti i urbanisti koji poručuju da je izmjene GUP-a potrebno završiti i pristupiti izradi novog GUP-a 2030 kao razvojnog dokumenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci i stručnjakinje u cilju daljnjeg razvoja grada predlažu i niz rješenja za donošenje aktualnih Izmjena i dopuna GUP-a Zagreba uz opetovane napomene s obzirom na niz kontroverzi koje se već mjesecima vuku oko tog dokumenta koji uz Proračun predstavlja ključan politički dokument Grada.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

(Goran Stanzl/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga briga za javni interes?

Postupak izmjena i dopuna GUP-a započet 2016. godine treba završiti, a zatim pristupiti izradi novog GUP-a grada Zagreba, koji će biti utemeljen na potpuno novim stručnim i znanstvenim podlogama te revidiranoj Strategiji razvoja Grada Zagreba, poručuju Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekti i urbanisti upozoravaju da je započeti postupak moguće dovršiti isključivo prema zakonskoj proceduri donošenja prostornih planova, odnosno usklađivanja prijedloga izmjena i dopuna GUP-a sa zakonima i planom višeg reda, a sve odredbe koje nisu znanstveno i stručno utemeljene i unutar kojih nije u potpunosti jasno zaštićen javni interes - treba izbaciti.

Usvajanje aktualnog prijedloga GUP-a značilo bi nepovratnu štetu za Zagreb

GUP je, podsjećaju, provedbeni dokument koji propisuje način provedbe ciljeva zacrtanih u viziji i strategiji razvoja grada: ''Nažalost, gotovo sve stručne podloge na kojima je utemeljen ovaj GUP nisu aktualne. U sklopu donošenja novog GUP-a, kojem treba prethoditi revidiranje Strategije razvoja grada, potrebno je iznova promisliti i postaviti ciljeve budućeg razvoja grada pri čemu je sudjelovanje stručne i zainteresirane javnosti od iznimne važnosti''.

Naime, jedno od ključnih pitanja je koliki broj stanovnika i stanovnica će Grad Zagreb imati 2050. godine, a odgovorom na to pitanje jednostavnije dolazimo do odgovora kako, gdje i što planirati te kako razvijati prometnu i gospodarsku infrastrukturu ili javne i društvene sadržaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, kako upozoravaju i arhitekti i urbanisti, ''donošenjem izmjena i dopuna GUP-a bez ovih usklađenja, a prema prezentiranom u zadnjoj ponovnoj javnoj raspravi, gradski zastupnici bi napravili nepovratnu štetu gradu Zagrebu i njegovim građanima te otvorili mogućnost nekontroliranih ekscesa s trajnim posljedicama za prostorni razvoj, identitet i sliku grada Zagreba''.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

(Igor Kralj/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema razloga za hitno donošenje izmjena i dopuna GUP-a

Sve ključne projekte od važnosti za Grad i građane grada Zagreba može se provesti prema već važećem GUP-u i ne postoji niti jedan jedini razlog zbog kojeg bi hitno donošenje izmjena i dopuna bio imperativ, a pogotovo ne pitanje opstanka ili napretka grada Zagreba, upozoravaju Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, ''zagrebački Manhattan'' ili 'Grad u gradu', koji je pod posebnim povećalom, moguće je u većem dijelu provesti dovršenjem započete procedure Gradskog projekta Zagrebačkog Velesajma, objašnjavaju arhitekti i urbanisti: ''Prostor Hipodroma, prvenstveno zbog neusklađenosti s planom višeg reda, ali i kao vrijedan gradski prostor, nužno je ostaviti u sportsko-rekreacijskoj namjeni. Kroz anketni urbanistički natječaj, kao pripremu za novi GUP, može se istražiti koje sadržaje od javnog interesa i njima odgovarajuće je moguće planirati na tom prostoru, u cilju umanjenja potencijalne apartmanizacije i njenih negativnih posljedica poznatih iz drugih gradova Hrvatske. Takav prostor pogodan je za sve vrste javno dostupnih sportsko-rekreacijskih i društvenih sadržaja te treba postati jedan od glavnih društvenih atraktora novog gradskog centra''.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

(Jurica Galoic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavno izostaje dugoročno i održivo rješenje utemeljeno na stručnoj podlozi

Ističu i da za omogućavanje izgradnje novih podzemnih garaža praktički u svim blokovima Donjeg gradu nisu jasni stručno utemeljeni razlozi: ''Postojećim GUP-om omogućena je izgradnja četiri velike podzemne garaže: u Klaićevoj ulici, na Trgu Franje Tuđmana, kod zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva te kod Gradske uprave. Izgradnjom ovih garaža, redom predviđenih po obodu Donjeg grada, značajno bi se pridonijelo smanjenju prometnog opterećenja Donjeg grada. Prometna studija, izrađena kao parcijalna analiza kapaciteta podzemnih garaža i parkirališta u Donjem gradu, predlaže dvije nove javne garaže na Šalati i Dolcu, na prostorima koji su prometno već sada snažno opterećeni i teško dostupni. Takav pristup ne možemo pozdraviti. Za dugoročno rješavanje ovog problema nužno je cjelovito promišljanje i donošenje strategije razvoja prometa koja bi bila sastavni dio Strategije razvoja grada Zagreba, a sve s ciljem usklađenja sadržaja koji usmjeravaju dnevne migracije na koridore javnog prometa''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasan je, upozoravaju, i prijedlog nove lokacije Nacionalnog stadiona, koje je ovim izmjenama i dopunama predviđen u Blatu, a ovih dana su aktualne i najave o konačnom rješenju stadiona u Maksimiru. ''Ni jedno ni drugo rješenje nije opravdano i ne može stručno biti prihvatljivo bez kvalitetnog promišljanja potrebnih kapaciteta, prometne povezanosti i budućih korisnika stadiona u cilju potpune održivosti'', upozoravaju Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjećaju da je predloženim izmjenama i dopunama GUP-a predložena mogućnost izgradnje zgrada do 1.000 metara četvornih i u jedinim preostalim gradskim 'džepovima' zelenila s Medvednice: Tuškanca, Pantovčaka, Mullerovog brijega i Šalate. Argumente za takvu odluku smatraju u potpunosti pogrešnima i neutemeljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

(Patrik Macek/Pixsell)

O pogodovanju partikularnim interesima pojedinaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekti i urbanisti apeliraju i na gradske zastupnike da institut amandmana, koji im je zakonom omogućen, ne koriste za takozvane 'točkaste' izmjene i dopune GUP-a jer tim postupcima direktno utječu na povećanje vrijednosti nekretnina i pogoduju vlasnicima pojedinih zemljišta. Institut amandmana treba koristiti iznimno i samo onda, kada iza prijedloga stoje stručno utemeljeni i znanstveno dokazivi argumenti.

Na prethodnom usvajanju Izmjena i dopuna GUP-a u srpnju (taj je prijedlog naknadno povučen) amandmanima je bila predložena prenamjena više od 150.000 metara četvornih sportsko-rekreacijskih površina i površina zaštitnog zelenila te društvene namjene u stambenu i mješovitu namjenu. Za ilustraciju, na takvoj površini moguće je sagraditi oko 1.000 novih stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Strategija prostornog razvoja Republike Hrvatske prikazala je u svojim demografskim projekcijama do 2030. godine očekivani pad ukupnog broja stanovnika Hrvatske, dok je za Grad Zagreb očekivan rast od svega 5.000 stanovnika u periodu 2020.-2030. godina. Stoga možemo zaključiti da za amandmanskom prenamjenom zelenih u površine namijenjene izgradnji nema stvarne potrebe, nego se radi isključivo o pogodovanju partikularnim interesima pojedinaca'', upozoravaju Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo