APSOLUTNI HRVATSKI REKORDER: / Kako je gradić sa 9000 stanovnika uspio Europskoj uniji uzeti puste milijune

Image

Ludbreg je u posljednjih pet godina iz europskih fondova izvukao više od 550 kuna po glavi stanovnika godišnje, što je bilo dovoljno za više od 40 projekata

7.8.2019.
17:17
VOYO logo

Dok država tek počinje s ozbiljnim izvlačenjem novca iz fondova Europske unije, neki su gradovi već godinama u tome uspješni. Prema najnovijim podacima portala gradonačelnik.hr, gradovi su u 2018. godini ugovorili 10 puta više projekata nego 2015. godine. Tako su rekorderi Komiža, koja je izvukla 2506 kuna po stanovniku, Pleternica s 1222 kune po stanovniku, Lipik sa 1157 i Opuzen s 1117. Između 500 i tisuću kuna europskog novca prošle su godine uspjeli izvući Grubišno polje, Nin, Otok kod Vinkovaca, Pazin, Hvar i Prelog.

No, otkako je Hrvatska u EU, najuspješniji u crpljenju sredstava iz EU fondova je Ludbreg. A otkako smo u Europskoj uniji, najuspješniji je Ludbreg, grad koji je poznat kao "centar svijeta". U proteklih pet godina taj je gradić povukao više od 550 kuna po glavi stanovnika godišnje. RTL je provjerio u što su uložili taj novac. Jedna od stvari je i uređenje bivšeg smetlišta, koje je pretvoreno u zelenu površinu i dječje igralište, a u njegovu sanaciju te izgradnju reciklažnog dvorišta uloženo je oko 40 milijuna kuna europskog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAŠTO SMO DOŽIVJELI DEBAKL? /

Ova je žena povukla milijunske projekte, a Hrvatska je druga najgora u EU; 'Kod nas se svi hvale tuđim radom'

Image
ZAŠTO SMO DOŽIVJELI DEBAKL? /

Ova je žena povukla milijunske projekte, a Hrvatska je druga najgora u EU; 'Kod nas se svi hvale tuđim radom'

Više od 40 projekata

"Stotine tona otpada je propisno zbrinuto i zapakirano za budućnost i ne predstavljaju opasnost za podzemne vode niti za onečišćenje zraka i taj projekt su naši sugrađani posebno dobro primili. To je jedan od najuspješnijih projekata", rekao je gradonačelnik Ludbrega, SDP-ovac Dubravko Bilić.

U proteklih pet godina napravili su više od 40 projekata. Najviše su uložili u ekologiju i zaštitu okoliša, a sve se više okreću razvoju turizma. Tako je jedan od budućih projekata i izgradnja arheološkog parka, odnosno rekonstrukcija antičkih termi i izgradnja muzeja. U to će biti uloženo 18 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti gotovi za godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okreću se turizmu

"Nama je zapravo cilj pretvoriti Ludbreg u cjelogodišnju turističku destinaciju. Industrija je jako razvijena, ali trebamo osigurati našim sugrađanima mogućnost bavljenja turizmom", kaže Bilić. U tome će im pomoći i sufinanciranje biciklističkih tura, izleta i vinskih maratona.

"Nastojimo proširiti turističku ponudu i promovirati domaće proizvođače vina i gastronomije. Ovo je ovdje vinski projekt koji smo u sklopu tog projekta uredili i to je početna točka ali i središte gdje promoviramo lokalne proizvođače", pojašnjava Nikolina Nemec, administratorica projekta "Zeleno želimo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim nabrojanoga, u Ludbregu je europskim novcem obnovljen vrtić, uređene su prometnice i javna rasvjeta. U planu je izgradnja mreže širokopojasnog interneta i kanalizacijskog sustava s pročistačem otpadnih voda u vrijednosti od 350 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo