komentar zorana šprajca / Antikorupcijski manifest: Osnujmo Povjerenstvo za spajanje interesa!

Što se tiče imovinske kartice, nju treba svakako zadržati, ali u stupcu 'izvori prihoda' treba samo još ubaciti rubriku Mito

14.5.2019.
22:48
VOYO logo

Ali, kad čovjek bolje razmisli, ministar Kuščević je skroz u pravu. Zašto bi se  Povjerenstvo uopće bavilo takvim trivijalnostima poput toga jel' neki ministar prijavio tristo kvadrata manje nego što ih ima, jel' se nekom u dvorištu zatekao neprijavljeni Mercedes, a nekom neprijavljeni apartmani i time kompliciralo život i njemu i njegovim  kolegama u Vladi.  

Zašto na tragu te genijalne ideje, da se Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ne bi trebalo baviti takvim trivijalnostima, to povjerenstvo ne bi ukinulo i postalo Povjerenstvo za spajanje interesa. Kao neka vrst burze za spajanje ministarskih i poduzetničkih usluga. Ako recimo neki ministar želi napraviti kuću ili kupiti vilu na moru ili mu baš treba Mercedes u dvorištu, onda on dođe na Povjerenstvo za spajanje interesa i ponudi svoje usluge, recimo namještanje javnih natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane su poduzetnici kojima trebaju te njihove usluge i javni natječaji, a zauzvrat nude svoje usluge. Jedan nudi gradnju kuće u pola cijene, drugi u pola cijene prodaje vile, treći Mercedese i onda se oni nađu, sklope Sporazum o spajanju interesa, a šefica povjerenstva gospođa Nataša Vidaković, u ovom slučaju, taj bi sporazum potvrdila i ovjerila. Sve transparentno, jasno i evidentno, a sukob interesa ni teoretski više ne bi bio moguć jer, podsjetimo, nema više sukoba, nego spajanja interesa.  

Što se tiče imovinske kartice, nju treba svakako zadržati, ali u stupcu "izvori prihoda" treba samo još ubaciti rubriku Mito. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, svaki bi dužnosnik najnormalnije na kraju godine u imovinsku karticu upisivao koliko je te godine uz ostale prihode primio Mita. Mito, naime, više ne bi bilo kažnjivo jer budimo realni, to je isto tako neka trivijalna stvar, što bi rekao ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. Nema tko ga ne daje i nema tko ga ne prima. 

Ali bi zato bilo kažnjivo primanje mita bez protučinidbe. Dakle, najoštrije bi bio sankcioniran ministar ili Vladin dužnosnik koji je uzeo mito, a zauzvrat nije ništa napravio, a kažu mi da je takvih sve više, pa tu pošast treba u korijenu suzbiti. Naravno, na iznos Mita obračunavao bi se porez na dohodak, čime bismo ne samo suzbili korupciju i mito, nego i sivu ekonomiju, povećali prihode državnog proračuna, što bi Vladi otvorilo prostor da podijeli još nekoliko tisuća povlaštenih mirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto, to je dakle naš prijedlog antikorupcijskog manifesta koji bi politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević mogao predložiti na idućem Saboru stranke i vjerujemo da bi bio aklamacijom usvojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo