'podijeljenost i isključivost' /

Anonimna prijava roditelja: vukovarskoj profesorici zabranili da predaje na srpskom jeziku jer je Hrvatica

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na kraju joj je zabranjen rad u nastavi politike na srpskom jeziku. 27-godišnja Sara, inače rođena Vukovarka, to pak, smatra diskriminacijom

5.6.2017.
12:35
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

U nastavu na srpskom jeziku Sara Belec uskočila je kao zamjena, piše Press Reader/Večernji.  Inače, nije neobično da i srpski profesori predaju u hrvatskim odjeljenjima.

Sara Belec profesorica je ekonomske grupe predmeta u Strukovnoj školi u Vukovaru od rujna 2015. Radila je prvo kao zamjena, a zatim je zaposlena na neodređeno, ali nepuno radno vrijeme sa sedam nastavnih sati tjedno. Predavala je u nastavi na hrvatskom jeziku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem travnja škola ju je angažirala i kao profesoricu politike i gospodarstva u nastavi srpskoga jezika zbog smrti tamošnje kolegice. 

Tri tjedna je poučavala đake u srpskim razredima, kako kaže, 'bez ikakvih problema s djecom i roditeljima', a onda je zbog anonimne prijave na njezin sat stigla prosvjetna inspekcija. Prijavu je navodno podnio roditelj djeteta iz trećeg razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

​(Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Što u prijavi piše, ona ne zna, no pretpostavlja kako se u pitanje dovodi "ili poznavanje srpskog jezika ili nacionalnost". 

Na kraju joj je zabranjen rad u nastavi politike na srpskom jeziku. 27-godišnja Sara, inače rođena Vukovarka, to pak, smatra diskriminacijom.

"I u hrvatskim razredima predaju profesori srpske nacionalnosti, možda im nekada i izleti koja riječ na srpskome, ali nikada se nitko nije žalio", priča mlada profesorica Sara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako ispunjava sve uvjete natječaja da smatra kako njena nacionalnost ne bi smjela biti prepreka, kao što nije ni profesorima srpske nacionalnosti.

"Djeca se ne bune jer, uostalom, oni se svi zajedno druže, odrastaju i razumiju se. Iz ovog primjera učenici pak mogu izvući zaključak da je podijeljenjost i isključivost jedino prihvaćeno stanje u našoj zajednici", zaključuje Sara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu priču pročitajte OVDJE.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo